Winning Hearts With This Pumpkin Quinotto

Heartbeats_petrakorpi_pumpkin_quinoa_1Suomessa on taidettu oppia syömään kurpitsaa. Tai lieneekö Halloween syynä, mutta tuo oranssi makeus oli kaikista kaupoista (niistä joiden valikoimaan se kuuluu) loppu. Metsästin siis tölkkiversiota, vaikka tokihan se on aina vaan parempi jos aikaa piisaa tuoreen kurpitsan käsittelylle.

Erilaiset kurpitsat ovat mainioita raaka-aineita näin pimeään talviaikaan!

Olin kiireessä ja siksi haikailin tölkkimössön perään, se kun on onneksi 100% kurpitsaa. Joskus väkersin hienosti sosekeiton itse kurpitsan kuoreen, mutta tuolloin kuori oli niin saakelin jämäkkää, että voin olla iloinen tallella olevista sormistani.

Pyrin yhä useammin löytämään ainekset illalliselle kaupan hevi-osastolta. Kannattaa muuten antaa pieni hetki omien kaupparutiinien mietiskelyyn. Tulee välillä vieläkin itse mietittyä ruokailua liialti sen proteiinin mukaan, tiedättehän sen “syötäiskö tänään kalaa vai kanaa” tyylin. Tämän sijaan kannattaa tarttua sesongissa oleviin aineksiin tai jo etukäteen miettiä pääraaka-aine vihannespuolelta. Parsakaali voi yhtä hyvin olla se annoksen päätähti – kaasuun pakattu jauheliha ei innosta sitten lainkaan.

Tällä kertaa halusin pelata varman päälle ja päädyin parittamaan kurpitsan tutun kvinoan kanssa.

Kvinoa on keittiömme vakkari, molempien meidän lemppari.

Helppo, maukas ja ravitseva, kyllä kiitos!

Heartbeats_petrakorpi_powercoffee_4Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin pastassa ja perunassa ja vähemmän hiilihydraatteja kuin riisissä.

Kvinoakasvin syötävät siemenet sisältävät huikeat määrät proteiinia (14 %), hyvälaatuista rasvaa, vitskuja ja kivennäisaineita. Siitä löytyy muun muassa rautaa, magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja ravintokuitua. Kvinoan proteiini on hyvin sulavaa, joten se sopii herkkävatsaisille, ja gluteenittomuudensa ansiosta myös keliaakikoille.

Kvinoa sopii makean kurpitsan kanssa kuin nenä päähän. Kurpitsasta saat myös paljon eri vitamiineja, keltaoranssi väri kertoo sen sisältävän runsaasti beetakaroteenia, joka vahvistaa immuunijärjestelmää. Syysflunssakaudella tämä tulee tosi tarpeeseen!

Kvinoa + kurpitsa = BINGO!

Heartbeats_petrakorpi_pumpkin_quinoa_2Markku taisi olla jostain kumman syystä suuttunut (olinkohan taas hukannut jotain tai kenties myöhässä, vai sittenkin onnistunut tyhjentämään autosta akun), joten hommasin hyvän Valpolicellan punkkupullon ja ryhdyin (kiireessä tietty) kokkaamaan syksyyn sopivaa romanttista annosta eli kvinoa-risottoa, kvinottoa. Tämä ruoka on onneksi melkeinpä blonde-proof, eikä kaipaa ihan samanlaista huomiota ja babysittaamista kuin mitä riisirisotto tekee

HERKULLINEN KVINOTTO
< 4 isoa annosta >

♥ 4 rkl voita (käytin ghteetä)
♥ 2-3 salottisipulia
♥ 3 1/2 dl raakaa kvinoaa, hyvin huuhdeltuna
♥ 1,2 l kasvislientä (loraus valkkaria tekee myös poikaa!)
♥ 1 tölkki (425g) kurpitsasosetta
♥ 300g herkkusieniä
♥ kourallinen tuoretta salviaa pilkottuna
♥ suolaa ja mustapippuria

➸ ➸ Huuhtele kvinoa tiheässä siivilässä runsaan juoksevan veden alla, jotta kvinoan kuoressa oleva karvas aine nimeltä saponiini liukenee. Kuumenna kattila liedellä ja lisää puolet voista/gheesta, pilkotut sipulit ja kuullota sekoitellen noin 5 minuuttia. Kun sipuli on pehmennyt, lisää kattilaan huuhdeltu kvinoa, sekoita ja anna kvinoan kuivua ja hieman jopa paahtua. Lisää kasvilientä noin litra ja anna kiehua hiljalleen, välillä sekoitellen, noin 10minuuttia kunnes neste on haihtunut. Lisää loput nesteestä ja keitä vielä noin 5 minuuttia, lisää kurpitsasose ja anna edelleen muhia kunnes neste on haihtunut. Nyt kvinoan tulisi olla kypsää. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Sillä välin kun olet antanut kvinoan keittyä, voit valmistaa sienet. Lisää pannulle 1 rkl voita/gheetä ja lisää pestyt ja pilkotut sienet. Mausta jälleen suolalla ja pippurilla. Paista kunnes sienet saavat ruskean värin ja lisää 2 rkl tuoretta salviaa pannulle. 

Jaa kvinotto 4 lautaselle ja koristele sienillä, tuoreella salvialla sekä halutessasi parmesaanijuustolla. Nauti kuumana hyvän seuran (ja viinin) kera!

Suosittelen tätä sekä tätä viime talven ykköslemppariani myös kovasti! Näillä molemmilla voittaa sydämiä – testattu on!

x,

Petra

Follow:
Petra Korpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *