The Best Summer Cocktail (& Mocktail)

Heartbeats_PetraKorpi_kombucha_drink_1Missä vaiheessa meikäläisestä on tullut drinkkisieppo?! Tai no, drinkki ja drinkki, useinkaan niissä kun ei kohdallani ole alkoholia lainkaan. #mummolife

Olo on vaan niin muikea kun kaadan mintulla ja kurkulla maustamaani vettä kurkusta alas. Fiilis on kuin missäkin hienoimmassa spa-hoitolassa, kunnes feng-shuita hieman häiritsee vessan lattialla lojuva hotjoogapyyhe, jonka olen unohtanut pestä. Hien aromit niissä desimäärissä jättää pyyhkeeseen jälkensä. Ja tuoksunsa.

Kiva.

Noh, takaisin drinkkeihin.

Kun mieleni tekee alkomahoolidrinksua, käännyn useimmiten viinipullonlasin puoleen. Kuplista tykkään kovasti ja syksyn tullen taas aika tuhdeistakin punkuista. Opiskeluvuosien ällömakeisiin makuihin en enää syty ja mielummin olen kurkku kuivana tai pyydän vichy-vettä sitruunalla, kuin juon keinotekoisin siirapein tehtyjä turhuuksia. Baarimikot katsovat usein kieroon, kun jakelen heille (ärsyttävää, tiedän) ohjeita ja toiveita kuin mikäkin mikromanageri.

Jos saisin aina itse luoda tiskilläkin drinkkini, niin se olisi etenkin lämpiminä kesäpäivinä poikkeuksetta jotain tämänlaista:

Heartbeats_PetraKorpi_kombucha_drink_4Heartbeats_PetraKorpi_kombucha_drink_2♥ kombuchaa 1/2 osaa (maustettua tai maustamatonta)

♥ kuplia 1/2 osaa (tällä kertaa käytin cavaa)

♥ koristeeksi valkkaamaasi yrttiä (minttu on aina hyvä)

♥ sekkaan vielä tuoreita marjoja tai hedelmää (käytin pakastettuja granaattiomenan siemeniä – söpöjä, eikö?)

Niin juhlavan näköistä, että oikein pyörryttää! LOL!

Kombucha tunnetaan Kiinassa “kuolemattomien terveyseliksiirinä” ja sitä on litkitty itäisellä pallonpuoliskolla jo yli 2000 vuoden ajan. Jos kombucha on vielä tuiku tuntematon, niin käytännössä kyse on sokeroidusta teestä käymisen avulla valmistettu juoma.

Kombuchan ainesosalista on lyhyt (valmistukseen tarvitaan ainoastaan teetä, sokeria ja elävä kombucha-viljelmä) ja siitäkös tykkään. Lyhyet ainesosalistat rulezzz! Tuota viljelmää nimitetään usein (volgan)sieneksi. Oikeastaan kyseessä ei kuitenkaan ole sieni, vaan erilaisten hiivojen ja bakteerien muodostama kasvusto, jota kutsutaan englanniksi nimellä SCOBY = Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts. Volgansieni on siis eliö, joka kasvaa parhaiten sokeroidussa teessä. Käymisprosessissa se kuluttaa juoman sokeria ja tuottaa siihen entsyymejä, vitamiineja ja maitohappoja.

Eikö vakuuta vielä? Sieniä, yök?

Annas kun kerron lisää.

Nuo kombuchaan ilmestyvät probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka edesauttavat vatsan ja suoliston hyvinvointia ja vahvistavat kehon immuunijärjestelmää. Antibioottikuurit puolestaan tekevät päinvastoin tuhoamalla samalla sekä haitallisia että hyödyllisiä bakteereja. Taitaa olla pian viitisen vuotta kun olen onnistunut pysyttelemään erossa antibiooteista, jejj! 

Maitohappobakteerit ovat varmasti tuttuja monelle – ainakin pillerimuodossa. Maksavat maltaita (ainakin laadukkaat sellaiset), mutta pitävät juurikin tuosta tärkeimmästä ystävästäni huolta; masusta. Pillereistä on monelle apua ja ovat toki helppoja, mutta kuinka kiva on saada myös syötyä ja juotua suolistoa helliviä ruokia ja juomia.  

Kombuchan mausta sanoisin vielä sen verran, että jos pidät simasta, tulet ihastumaan kombuchaankin!

Heartbeats_PetraKorpi_kombucha_drink_5Heartbeats_PetraKorpi_kombucha_drink_8Alkoholiton versio syntyy kun korvaat cavan kuplavedellä. Easy breezy!

Drinkkejäkin juodessa voi tehdä fiksuja ratkaisuja. Tai no, ehkei nyt sittenkään fiksuja, mutta fiksuMPIA! Kombuchan sanotaan muuten olevan oiva lääke myös krapulapäiviin, sillä se energisoi ja vilkastuttaa kehon aineenvaihduuntaa. Score!

Lisää fermentoinnista ja sen hyödyistä kirjoittelen ensi viikolla, kun jaan pika-kimchini ohjeen. Minä ja masuni ollaan ihan kimchipäissämme!

Tsinguling viikonlopulle!

x,

Petra

 

Follow:
Petra Korpi

5 Comments

 1. Lau
  August 6, 2016 / 12:01

  Hei mistä tuota juomaa voi ostaa? 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   August 6, 2016 / 13:43

   Tuo kyseinen on Ruohonjuuresta mutta isoista hyvinvarustelluista marketeista löytyy myös jo joistakin 🙂

 2. k
  August 6, 2016 / 15:30

  Maistuuko tuo teelle? Entä kauean sokeriselle?
  Vaikka sokerihiiri olen sokerista juomista en pidä kauheesti ja tee sattuu olemaan inhokki.

  • Petra Korpi
   Author
   August 6, 2016 / 16:02

   Riippuu vähän valmistajasta. mitä kauemmin juomaa on fermentoitu niin sitä vähemmän sokruinen se on. Tykkään kotitekoisesta simasta joka nimen omaan ei ole liian makeaa eli testaa vaan rohkeasti!

 3. Henna
  August 8, 2016 / 12:29

  Oi, pitänee kokeilla tätäkin! Täällä odotellaan Kimchi -ohjetta ehkä vähän liiankin innoissaan 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *