My Mom’s Easy Rhubarb Crumble (With My Own Twist)

Heartbeats_petrakorpi_rhubarb_crumble_5Heartbeats_petrakorpi_rhubarb_crumble_1Kuten otsikkokin sanoo, on luvassa äitini resepti, jota “hieman” hämmensin omalla lusikallani.

Kesälomareissuumme kun on enää vajaa viikko ja joka päivälle löytyessä helposti noin 100 ja yksi syytä juhlistaa elämää kuplivan tai jädetötterön muodossa, oli vaan pakko kehittää äitini raparperipiirakasta inasen verran kevyempi versio.

Raparperi on tämän hetken suurin ihastukseni, sesonkiruokaa parhaimmillaan. Tämä hillo oli meillä juhannuksenkin hitti ja on oikeasti helppo kuin mikä. Ihana vieminen vaikka tuttavien mökille!

Raparperi on toki yksinäänkin ihana, itseäni ei sen kirpsakkuus haittaa lainkaan, mutta täytyy myöntää, että mansikka ja raparperi tulevat juttuun mainiosti. Miksei siis nyt kesän aikana nauttisi tuosta kombosta niin paljon kuin pystyy!

Piiraasta ei nyt oikein voisi puhua, tämä tuotos on ehkä lähempänä “mössöä”. Vaikkei crumble taivu suomalaisen suuhun, niin puhutaan siitä nyt silti. Crumble pelkästään sananakin kuulostaa jo ihanan rapsakalta.

Äitini on aina tykännyt tehdä sekä omena- että raparpericrumblea. Kylkeen vaniljajädeä ja johan hymyilyttää. Syy hänen piirakkavuokansa ahkeraan käyttöön on ehdottomasti helppous. Hyvää syntyy ihan käden käänteessä. Ei pitkää ainesosaluetteloa, vaikeita mittailuja, monen kipon ja kapon pesemistä tai tuntikausia kestävää odottelua.

Tällaiset murupiiraat ovat jotenkin aika vaatimattomia kavereita, mutta jestas kuinka maukkaita.

Heartbeats_petrakorpi_rhubarb_crumble_2Heartbeats_petrakorpi_rhubarb_crumble_3Äitini piiraaseen tulee voita (!), sokeria (!) ja kaurahiutaleita sekä tietty päätähteämme raparperia. Voi sulaksi, sokeri ja kaurahiutaleet perään ja seos voideltuun vuokaan raparperipalojen päälle.

Halusin pitää homman helppona, mutta jättää ne maukkaimmat, hah, mutta samalla “ilkeimmät” ainekset pois. Ei voita, eikä sokrua kiitos. Ainakaan tällä kertaa. Crumble on (kuten kuvistakin jo näkyy) kuivahkoa sellaisenaan, mutta maistui kovasti silti. Vierelle toki sopii se vaniljajäde tai terveysversiona vaikka vaahdotettu kookoskerma.

HELPPO RAPARPERICRUMBLE
Heartbeats Style

pohja:

♥ 2,5 dl kaurahiutaleita
♥ 2,5 dl manteli- tai kookosjauhoja
♥ 5 rkl sulatettua kookosöljyä
♥ 4 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
♥ 1/2 tl suolaa

täyte:

♥ 5 dl pilkottua raparperia (noin 3 keskikokoista vartta)
♥ 3 dl pilkottua mansikkaa
♥ 3 rkl hunajaa
♥ ripaus aitovaniljaa

➸ ➸ Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja painele puolet taikinasta kookosöljyllä öljyttyyn piirakkavuokaan. Käytä kattilassa täytteen ainekset kunnes ne pehmenevät hieman. Kaada täyte pohjan päälle mehuineen kaikkineen ja siihen päälle vielä loput pohjacrumblesta. Uuniin keskitasolle noin 25 minuutiksi 180 asteeseen. Jos pinta meinaa tummua liikaa niin piiraan päälle kannattaa laittaa foliota. 

Mutkat voi myös suoristaa entisestään ja heivata täytteen sellaisenaan, ilman kattilan muhinaa, raakana vuokaan.

Muistakaa muuten taas käyttää kunnon rkl-mittoja. Oikea ruokalusikallinen on huomattavasti isompi kun summassa lusikalla sinne päin mitattu.

Ensi kerralla tuunaan crumblea appelsiininkuorella ja tuoreella inkivääriraasteella. Au pairimme oli taas unohtanut ne kauppaan, HAHH!

Testailkaa ja kertokaa miten onnistuitte! Lähipiirissä kaikki eivät ymmärrä miksi joku tekee tällaisia (ja totuuden nimissä monesti itsekin himoan herkuissa kunnon sokru- ja voipommeja), mutta hitto, välillä se nyt on vaan pakko keksiä tapoja joilla höynäyttää makeanhammasta puhtain keinoin. Vai mitä sanotte? 🙂

x,

Petra

Follow:
Petra Korpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *