ZEN Habits: My Favorite Meditation Tips

Heartbeats_petrakorpi_meditation_1

<< Since everything is a reflection of our minds, everything can be changed by our minds >>

Viime viikonloppuna tyttöporukalla keskustelunaiheet sinkoilivat selluliitista (bcuz everyone has it) ihanaan sohvan väriin. Välillä tyttökavereiden kanssa on vaan kiva pölöttää ihan niitä näitä. #vainmuijajutut

Jossain vaiheessa iltaa tuli puheeksi meditaatio ja asia, joka yhdisti meistä muutamia oli turhautuneisuus siihen istuma-asentoon tai asentoon ylipäänsä. Pää tuntuu liian painavalta, pehvaan sattuu jne.

Valkoinen lippu, luovutuksen merkki.

Eieiii – älä vielä luovuta! Modataan hommasta SINULLE sopivampaa.

Olen t-o-d-e-l-l-a levoton tuhkimo istuessani pitkään paikallaan. Leffoissa, teattereissa, hienoilla dinnereillä jne olen välillä levottomuuteni vuoksi pahoillani sekä takana että vieressä istuvieni puolesta. Onneksi olen aika sintti, niin näkyvyyshaitat jää aika minimaalisiksi kun heinäseipään lailla heilun sinne ja tänne. Osittain asia johtuu yli 10 vuotta sitten revähtäneestä perslihaksestani, joka lähtee suoraan istuinkyhmystä ja ärtyy inhottavasti istuessani säteillen polveani kohden. Äärimmäisen epämiellyttävää.

Meditaatiosta ja siihen liittyvästä alkukankeudesta juttelinkin jo hieman täällä, mutta koska asia on pyörinyt päässäni taas paljon, niin ajattelin jakaa teillekin pari lisävinkkiä. Jos haluat tietää esimerkiksi, “mitä meditaatio on?”, niin lukaise vielä tuo edellinen postaukseni.

Heartbeats_petrakorpi_meditation_2

<< This cute buddha on my bedside makes me smile and at the same time just really calm >>

Sen lisäksi, että haluan sinun löytävän meditaatiohetkiisi sopivan asennon, olipa se sitten sängyssä x-asennossa makaaminen (itse teen aamumeditaationi usein juurikin näin) tai mikä tahansa muu, on tässä vielä muutama muu vinkki:

➸ Älä stressaa meditaation kestoa turhaan. Aloita meditoiden päivittäin 2 minuutin pätkä viikon verran. Jos se sujuu, niin tuplaa aika seuraavalla viikolla. Jos pääset hiljalleen 10 minuuttiin, niin se on jo (mielestäni) oikein hyvä suoritus. Pienin askelin hyvä tulee.

➸ Älä myöskään stressaa sitä “kuinka” homma pitäisi tehdä. Yhtä oikeata tapaa ei nimittäin ole! Tärkeintä on se, että teet ja aloitat, ei se missä istut tai kuinka. Aloitettuasi opit ehkä mikä asento toimii ja mikä puolestaan ei ja voit sitten fiksailla tapojasi pitkin matkaa.

➸ Meditoi aamuisin jos vain mahdollista. Yöpöydälläni oleva buddha muistuttaa minua joka aamu asiasta ja näin saan aamun käyntiin rauhassa, mutta silti jotenkin hirveän ahkeran oloisesti. “Hyvä minä” -fiilis on varmasti taattu.

➸ Mielesi tulee harhailemaan – pakostikin. Mutta hyvä uutinen on tämä: se ei haittaa lainkaan. Itselläni on jostain tullut tapa hymyillä aina kun “saan itseni kiinni” ajattelemasta aamupalaa tai päivän to do -listaa. Harjoittelu tekee mestarin ja kun vaan rauhassa palaat hengityksesi pariin, niin pikku hiljaa huomaat kehittyväsi mielesi hallinnassa.

➸ Älä stressaa mielesi tyhjentämisestä (tai siis siinä epäonnistumisesta). Meditaation tarkoitus ei ole pysäyttää aivojamme toimimasta. Kun huomaat jonkin ajatuksen valtaavan mielesi, anna sen lipua ohitse, älä yritä pysäyttää sitä.

➸ Meditaation ei tarvitse tapahtua oman kotisi rauhassa. Voit meditoida bussissa matkalla töihin, lentokentällä, suihkussa (<- lempparini), toimistolla, puistossa, kävelyllä. Mindfulnessia voi harrastaa missä tahansa ja oppimatka on “vaan” elämäsi pituinen eli ei hätää, jos kaikki ei loksahda aluksi paikoilleen. HA, yesss armoa nimittäin tarvitaan ainakin meikäläisen kohdalla!

➸ Tee ohjattuja meditaatioita. Joillekin ohjaus on varsinkin aluksi hyvästä. Suosittelin viimeksi Headspace nimistä appia, josta pidän edelleen. Myös Youtubesta löytyy varmasti liuta hyviä lyhyitäkin sessioita.

➸ LEMPIKOHTANI: Hymyile lopussa 🙂 Ole kiitollinen siitä ajasta, jonka vietit itsesi kanssa.

+ vinkkini niihin hektisiin tilanteisiin kun mieli ei meinaa millään rauhoittua: laske sisään- ja uloshengityksiäsi ja pyri pitämään ne mahdollisimman pitkinä. Sisään 1, ulos 2, sisään 3, ulos 4 ja jatka aina kymppiin asti ja sitten alusta. Rauhoittaa, kokeilkaa vaikka!

Meditaatio on juttu, joka vaan pitää aloittaa, vaikka sitä kuinka epäröisi tai pelkäisi. Ei “huomenna”, vaan nyt.
NYT on paras aika.

Ommmmm,

Petra

Follow:
Petra Korpi

3 Comments

  • Petra Korpi
   Author
   June 10, 2016 / 09:42

   Kiitti Mari itsellesi kommentistasi! Ihania lukijoita olette kun arvostatte näitä höpinöitäni 🙂 Mahtava tuo Zazen -opas, tosi hyviä vinkkejä! Itse haluan heti kokeilla tuota Seiza polvi-istuntaa blokkini kanssa.

 1. Lotta
  June 11, 2016 / 18:29

  Mitä jos nukahtaa uudestaan aamumeditaation aikana? 😂 ehkä mun kannattais joku appsi ladata ja mennä muutama kerta sen mukana..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *