The 10 Candy Rule

heartbeats_petrakorpi_candy_ruleoften4heartbeats_petrakorpi_candy_ruleoften2Kysy keneltä tahansa ystävältäni – vahvistavat väittämäni: OLEN KOVAN LUOKAN KARKKIHIIRI!

Mikään pikkupussi ei ole mun juttu ja ongelma muodostuukin siitä, että mikään määrä karkkia ei tunnu tuovan sitä pahaa oloa, josta puhutaan.

Kiitosta vaan luojalle (ja Fazerille!), että synnyin maailmaan parhaat ja isoimmat karkkivalikoimat omaavaan maahan.

Apua!

Kaikenlaiset karkit eivät ole täysin kirottuja. Määrittelevä tekijä piilee luonnollisesti sisällysluettelossa, joka useimmiten on kaikkea muuta kuin luonnollinen.

Onko suklaa karkkia? Senkin sisältö vaihtelee hurjasti, mutta kaikki joulupöydänkin perus suklaamakeiset luen ehdottomasti kyllä namiksi, kun taas suuren kaakaopitoisuuden omaava raakasuklaa on jo paljon parempi kamu. Lukaise täältä lisää siitä miksi rouskutan kaakaopapuja päivittäin.

Ne perinteiset namit, joita kuvistanikin löytyy, ovat täynnä mitä ihmeellisimpiä lisä- väri- ja säilöntäaineita. Esimerkiksi tuossa kuvani punaista väriä sisältävissä nameissa saattaa hyvinkin löytyä E120 väriainetta eli karmiinia (ainakin noista tuteista sitä löytyy ja luultavimmin myös tuosta marmeladisydämestä – tsekkaan tämän vielä). Karmiini on kuivatuista kokkiniiliKIRVOISTA peräisin olevaa punaista väriainetta. 70 000 kirvasta saadaan puoli kiloa karmiinia, joten hyönteisten tuotanto on massiivista. Karmiinia käytetään muun muassa karkeissa, alkoholijuomissa, kosmetiikassa ja lankojen värjäyksessä.

Tämä oli nyt vaan yksi esimerkki. Koko karkkihyllyjen lisäainehässäkkään pitäisi aiheena paneutua vielä paljon paremmin, jotta ymmärtäisin ison kokonaisuuden vielä paremmin.

Ajatus karmiininkaltaisista lisäaineista kyllä ihmetyttää ja yököttääkin, mutta ihan iloisesti näitä nameja tulee silti popsittua. Aiemmin elintarvikevalmistajat ovat kutsuneet karmiinia ”luonnolliseksi väriaineeksi” tuoteselosteessa. Aine aiheuttaa joillekin ihmisille pahojakin allergisia reaktioita, jotkut eivät saa syödä tiettyjä tuotteita uskonnollisista syistä, kun taas vegaanit eivät syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Tärkeintä olisi tiedostaa mitä syö ja tsekata tuoteselosteet – niin halutessaan.

Esimerkiksi punajuurella saadaan aikaan myös hienosti väriä ja koko ajan markkinoille tulee karkkihyllyihinkin luonnollisempia vaihtoehtoja.

Eksyin nyt taas aiheesta eli mennääs takaisin siihen karkin mussuttamisen määrään.

Karkeista en luovu, mutta se mitä voin tehdä on rajoittaa määrää ja siksi tämän syksyn uusi kikka3 onkin meillä ollut tämänlainen:

10 KARKIN SÄÄNTÖ

Olipa se leffailta tai mikä tahansa “karkkipäivä”, suuntaan usein irtokarkkihyllyille ja nyt onkin valinnat tehty tällä säännöllä hankalemmiksi. 10 karkista nautit jokaisesta yksi kerrallaan, etkä kauho niitä suuhusi laput silmillä. Säännöstä tulee myös pikku hiljaa helposti rutiininomaista, etkä tunne enää niin suurta surua ja ahditusta karkkihyllyllä. LOL!

10 karkkia on namien koosta riippuen vajaa 100g ja tuo määrä riittää ihan hyvin tuomaan sen nomnommmm namifiiliksen. Trust me!

Myös tämä fudge pelastaa kotona JOKA KERTA siltä uumoilevalta karkkihampaan kolotukselta ja siksi sitä löytyy meidän pakastimesta AINA!

Mitäs ne sanovatkaan että elämä on?

Valintoja.

Jeps. Oikein.

Onko teillä lisää vinkkejä karkkimonsterin nujertamiseen? Kuka lähtee ensi kerralla namihyllyllä testaamaan tätä 10 karkin sääntöä?

x,

Petra

PS. Fanitan karkkien lisäksi myös Almaa!

PPS. Erilaisista ruokahimoista, niiden syistä ja keinoista taltuttaa ne voit lukea täältä 🙂

Follow:
Petra Korpi

8 Comments

 1. Kepa
  December 15, 2016 / 17:13

  Minä olen joskus mennyt 1 karkki/lajike säännöllä. Silloinkaan pussi ei aivan valtava ole ollut, kun olen niin nirso karkkien suhteen. Noista sinunkin kymmenestä menisi minun pussiini vain tuo kirpeä pullo! Toki löytyy monta muuta lajiketta, joiden perään olen eli ei ihan tyhjäksikään pussini tällä säännöllä jää 😀 10 kuulostaa itkettävän pieneltä!

  • Petra Korpi
   Author
   December 15, 2016 / 18:24

   Hei hyvä sääntö tuokin jos/kun antaa joskus luvan isommalle pussille 🙂

 2. Lotta
  December 15, 2016 / 21:23

  Taatelit on ihan karkkia 😀 tosin en ole koskaan mikään karkkifriikki ollutkaan..

  • Petra Korpi
   Author
   December 18, 2016 / 10:27

   Taatelit nam, niin on! Taateleita pelkää turhaan moni! Niin hyviä ja loisto makeutuskin kaikkiin smoothieisiin ym. Hieman kateellisena kylläkin aina kaikille “ei karkkifriikeille” 😉

 3. Mimmi
  December 16, 2016 / 20:19

  Moikka ! Mistä yleensä ostat kaakaopavut?

  • Petra Korpi
   Author
   December 18, 2016 / 10:29

   Mimmi, ostelen kaakaopavut ylensä Ruohonjuuresta 🙂

 4. JustMe
  December 19, 2016 / 00:49

  Ainoastaan 10 karkkia?! Whaaat??!! Kuulostaapa kamalalta!! Miksei sitä voisi syödä ihan kunnolla, koska tuskin se sulla tarkoittaa mitä järkyttävää “karkkisäkkiä”, päätellen sun kropasta. Ihme nuukailua, en tajuu.

  • Petra Korpi
   Author
   December 19, 2016 / 08:12

   Hahaa! Nuukailua kyllä juu mutta ei se aina olekaan siitä kropasta ja ulkonäöstä kiinni. Fiilis on 10namin jälkeen hyvä eikä silti tarvitse kieltäytyä täysin. Itse söin yhteen aikaan karkkia melkein joka päivä, niin siitä tulee jo iso ero syökö pussillisen vai 10 🙂 Karkista keho ei saa ravintoaineita eli kyllä sitä syöntiä vaan kannattaa rajoittaa vaikkei paino sitä vaatisikaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *