Sugar – You Sneaky Little B**ch

Heartbeats_petrakorpi_sugar_2Jos sokeri olisi ihminen, olisi se juonitteleva ja salakavala tyyppi, aina väärille teille viemässä. Koukuttava kuin mikä, mutta liian usein aiheuttamassa pahaa. Ilkeä, sitä se todella olisi.

Hyvä paha sokeri!

Sanasta sokeri tulee mieleeni lähinnä vaan irrallisia sanoja kuten hiilihydraatti, sokeriruoko, vaarallinen ja makea, samalla kun silmiin piirtyy valkoinen sokerikeko.

Sokerit ovat hiilihydraatteja, joiden molekyylit koostuvat yhdestä (➸ monosakkaridit) tai kahdesta (➸ disakkaridit) sokeriyksiköstä. Niitä esiintyy varsinkin monissa kasvikunnan tuotteissa. Tavallisimmat monosakkaridit ovat rypälesokeri eli glukoosi ja hedelmäsokeri eli fruktoosi. Useimmiten sokerista puhuttaessa tarkoitetaan ruokosokeria eli sakkaroosia, joka on glukoosista ja fruktoosista koostuva disakkaridi. Sitä valmistetaan teollisesti sokeriruo’osta ja sokerijuurikkaasta.

Glukoosi, fruktoosi, sakkaroosi, maltoosi, laktoosi, dekstroosi, ruokosokeri, fariinisokeri, palmusokeri, kookossokeri, intiaanisokeri, hunaja, vaahterasiirappi, agave, glukoosisiirappi, maissisiirappi jne. Eri sokereiden erot ovat itse asiassa todella pieniä, suurimman eron ollen oikeastaan glukoosin ja fruktoosin välillä. Näistä kahdesta glukoosi imeytyy suoraan verenkiertoon ja fruktoosi prosessoidaan maksassa.

Sokerin käyttömme on korkeammalla kuin koskaan, eikä seuraukset ole myöskään jääneet huomaamatta. Prosessoidun sokerin terveyshaitat ovat kiistattomat paitsi hampaille, myös koko keholle. Monet tutkijat väittävät sokeria aikamme vaarallisimmaksi huumeeksi (jonka saatavuus on btw ihan huippuluokkaa) ja tupakkaan ja alkoholiin verrattavissa olevaksi myrkyksi. Sokeririippuvaisuus voi olla yhtä voimakas kuin vaikkapa juuri alkoholiriippuvaisuus.

Hui ja hyi. Hullua kamaa!

Petrakorpi_heartbeats_sugar_evil_1Sokeriholismi on vakava asia. Kuulin juuri eräästä henkilöstä, joka oli päässyt riippuvuudesta eroon, mutta pelkäsi syödä esimerkiksi ruisleipää tai perunaa, sillä ne saattoivat laukaista taas himot. Ruisleipä on suurilta osin (jopa 70%) hiilihydraattia eli sen syöminen nostattaa verensokeria yllättävänkin tehokkaasti.

“Minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa sokerista. Se on tyhjää energiaa, jolla ei ole suojaavia komponentteja. Liiallisena se lihottaa ja johtaa maksan rasvoittumiseen ja näiden kautta muihin isoihin haittoihin.” Näin on todennut ravitsemusasiantuntija Patrick Borg tässä artikkelissa. I couldn’t agree more! Sokeri ja syöpä vilisee sokerin haittoihin liittyvissä teksteissä niin usein samassa lauseessa, että tulee oikeasti paha olo.

Kaikista sokerin terveysriskeistä ja haitoista voisi taas kirjoittaa tässä tiistai-illan päätteeksi novellin raamatun, mutta ajattelin sen sijaan kertoa pari keinoa, joilla välttelen sokeria tai itse asiassa sitä prosessoiduinta sellaista. Terveellisiksi mielletyt ruskeat sokerit sisältävät kyllä pienemmän prosessointinsa myötä ravinteita valkoista sokeria enemmän, mutta samaisiin ongelmiin törmätään niidenkin kanssa.

Tässä muutama makoisa vinkkini:

♥ OMENASOSE (sokeroimaton sellainen!)
Omenasose on ihanaa vaikkapa puuron päällä, mutta yllättävämpi tapa käyttää sitä on leivonnaisissa. Korvaa vaikka muffinssien tai pannukakun sokeria omenasoseella ja huomaat kuinka mehevänä se leivonnaiset myös pitää. Leivon sen verran vähän, että useimmiten sose päätyy puuron tai kreikkalaisen jogurtin kamuksi. Mummini omenasosetta ei voita mikään, mutta kaupoissa on hyviä ja suht edullisia maukeuttamattomia vaihtoehtoja!

♥ HUNAJA
Kyllä – sokerin lähde tämäkin, mutta hieman paremmassa muodossa. Olen kunnon hunajapörriäinen. Ostan ja keräilen hunajapurkkeja sallittua enemmän ja käytän sitä myös usein. Hunaja on makeampaa kuin perus sokeri, eli jo pikkuinenkin määrä makeuttaa hyvin. Teehen, puuron päälle, avokadoleivälle, salaatinkastikkeeseen..Hunaja tuo hyvin ruuan muita makuja esille, etkä tarvitse sitä paljoa.

♥ VAAHTERASIIRAPPI
 Vaahterasiirapin glykeeminen indeksi (luku joka ilmaisee kuinka nopeasti eri hiilihydraatit imeytyvät suolistosta vereen)  on valkoista sokeria matalampi. Vaahterasiirappi on myös antibakteerinen, anti-inflammatorinen (tulehduksia estävä) ja antioksidanttipitoinen. Jos joskus vanhan sokerihiiriminän himot iskevät, saatan lurauttaa lusikallisen vaahterasiirappia lasilliseen vettä, ja tämä usein hoitaa homman.

+ uusin ihastukseni taatelisiirappi ja tietty kuivatut taatelit sellaisenaan. Miksei näitä voisi aina syödä karkkien sijaan, niin hyvääääääää! Kuivattujen hedelmienkin kanssa voi kuitenkin mennä nopsaa metsään, koska ovat niin tiivistä energiaa. Määrien kanssa tulee siis olla tarkkana.

Olen saanut myös kysymyksiä siitä, että syönkö hedelmiä. Vastaus on, että ehdottomasti syön ja kokonaisina (eli en nyt puhu vaikka appelsiinimehusta) ihan just sen verran kuin huvittaa. Kokonaisissa hedelmissä on hedelmän kuidut tallella ja ne pitää muuten kylläisyydenkin tunnetta ihan erilailla yllä kuin vaikkapa juuri mehu. Hedelmien sisältämä sokeri ei ole myöskään hampaille yhtä haitallista, sillä kokonaisia hedelmiä pureskellessa syljen eritys lisääntyy ja se taas huuhtoo hampaiden pinnalta haitallisia bakteereja vastustaen happojen haittavaikutuksia.

Koska kysytte kuitenkin, niin kyllä, syön myös niitä pahimpia vihollisiani eli irtokarkkeja. Kohtuudella. Sehän se taikasana tässä elämässä on, mutta usein niin vaikeasti toteutettavissa (tai ymmärrettävissä). Puhun teille aina tasapainosta ja sokerin kanssa se merkkaa juurikin sitä, että vaikken kaloreita koskaan ole laskenutkaan, katson kyllä kauppojen hyllyillä tarkasti tuotteiden sisällön. Sokerijogurtit  eikä mukamas terveelliset välipalapatukat pääse huijaamaan meikäläistä ja tiedän oikeasti paremmin mitä syön. Täten voin hyvin mielin ostaa joskus irtokarkkeja pitkän viikon päätteeksi tai leffaevääksi, ilman että se häiritsee tasapainotteluani, vaan päin vastoin saa minut hyvälle tuulelle. Ei sokeriähkyä kiitos, se pilaa fiiliksen.

Kuten alussa totesin, on se vaan niin kavala kaveri. Suosittelen oikein etäistä ystävyyssuhdetta sokerin kanssa.

x,
P

Follow:
Petra Korpi

10 Comments

 1. May 4, 2016 / 08:10

  Yh mikä vihollinen. Kuuluu samaan sarjaan tupakan kanssa; jos se keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin saman tien. Työkaverini minulle aikoinaan juuri tuosta maksarasvasta kertoi (tiesi kaikille ilmiöille kaiken maailman tieteelliset termit ja vaikka mitä), se oli tosi silmiä avaavaa. Sen jälkeen on onneksi sokerista ollut paljon puhetta mediassa ja muualla. Ja irtonamuja kohtuudella on hyvä, tai vaihtoehtoisesti Pandan natural-lakupatukka; sillä lähtee kanssa makeanhimo aika nopsaan 🙂 Hyvä kun taatelisiirapista on ollut iloa, sitä löytyy nykyään omasta kaapista aina 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   May 4, 2016 / 14:57

   Hitsi Erica, iski panda-himo heti!! Lolz! ja joo taatelisiirappi rocks 🙂

 2. Pauliina
  May 4, 2016 / 14:39

  Moi Petra! Saako kysyä, että oletko opiskellut ravitsemusjuttuja jossain koulussa/käynyt kursseja/whatever ja jos kyllä, niin missä? 🙂 itseäni kiinnostaa kovasti ja palloilen tässä juuri eri koulutusvaihtoehtojen kanssa.. Mukavaa loppuviikkoa ja kiitos ihanasta blogista<3

  • Petra Korpi
   Author
   May 4, 2016 / 14:55

   Moikkelis Pauliina ja kiitos kivasta kommentistasi! Kyllä, opiskelin jenkkiläisessä IIN (Institute For Integrative Nutrition) nimisessä koulussa vuoden kestävän online-kurssin holistiseen hyvinvointiin liittyen. Paljon siis muutakin aiheena kuin ravitsemus ja esimerkiksi korkeakoulututkintoon verrattuna ihan pintaraapaisutasolla, mutta titteli health coach kertoo ihan hyvin opinnoista siellä. Kävin myös paikan päällä NYC:ssa koulun pitämässä viikonlopun kestäneessä seminaarissa ja se oli kyllä koulun kohokohtia. Kaiken kaikkiaan olin oikein tyytyväinen eli suositella voin 🙂 Hirveästi en tuolloin ottanut muista kuin online-mahdollisuuksista selvää, mutta niiden kesken tämä tuntui parhaimmalta vaihtoehdolta. Oliko tästä lainkaan apua? Laitahan ihmeessä mulle mailia hello@petrakorpi.com jos haluat vielä lisäinfoa 🙂 ihanaa viikonloppua sullekin!

 3. k
  May 4, 2016 / 20:22

  Hedelmät on täynnä sokeria: fruktoosia. Joidenkin mielestä fruktoosi on jopa pahempaa kuin glukoosi.
  Mutta sinänsä terveyshyödyt (vitamiinit, kuidut) voittaa haitat, mutta hedelmiäkään ei kannatta päivittäin ylettömiä määriä vetää naamaansa.

  • Petra Korpi
   Author
   May 4, 2016 / 20:30

   Jep! Kuten sanottu, niin itse en lähde hedelmien määriä laskemaan mutta toki jos niitä määräänsä enempi nauttii, niin alkaa se tasapaino kiikkua väkisinkin väärään suuntaan.

 4. May 5, 2016 / 14:02

  Oon ehdottomasti samaa mieltä! Tosin olen sellainen sokerihiiri, että makeaa tekee mieli koko ajan. Hedelmät auttaa asiassa parhaiten ja välillä raakakaakao hunajalla 🙂 Jostain syystä myös pähkinä voit hoitaa asian hyvin 😀

  • Petra Korpi
   Author
   May 5, 2016 / 20:55

   Hei Lii hyvä kun muistutit, kaakaopapu hunajalla on nimittäin sikahyvää. Nam! Ja muutenkin kiva kuulla että sillä puolella on pahemman luokan sokruhiiriä kans! Nimim. Irttareista unelmoin täällä taas x)

 5. Miss M
  May 10, 2016 / 15:00

  Petra. Siis oot kertakaikkiaan ihanan inspiroiva ja mahtava! En oo aiemmin kommentoinut vaikka monta kertaa on pitänyt. Ehkäpä nyt alan vakiokommentaattoriksi! Sun blogissa on superpositiivinen viba ja oot todella hyvä kirjoittaja. Se ei ole itsestäänselvyys nykymaailman blogiviidakossa. Sen lisäksi että teksti on sujuvaa, se on hauskaa ja aiheet mielenkiintoisia. Esimerkiksi tämä sokerijuttu oli niin inhimillinen ja tsemppaava! Kuten sun kaikki käytännön vinkit arkielämän parantamiseksi, ihan parhaita. Erityismaininta lime-cayannnepippuri-ananaksille, vappupiknikillä koukutin kaikki ystävänikin tähän tuliseen herkkuun. Ihanaa ja aurinkoista kesää sulle, keep up the good work!

  • Petra Korpi
   Author
   May 10, 2016 / 15:33

   Ääää Miss M! ET USKO kuinka iloiseksi kommentillasi mut teit – megakiitokset! Se on niin paljon kivempi kirjoittaa postauksia kun kuulee myös teidän lukijoiden suunnasta. Jos vaan jaksat, niin jatka kommentoitia ja anna vaikka postausideoita tai mitä ikinä 🙂 Aurinkoisia kesäpäiviä sullekin ja muistetaan ahmia sitä ananasta 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *