Only The Smartest People Say: “I Don’t Know”

Heartbeats_petrakorpi_4stepsofknowing_2

<< Not a bad view for some yoga >>

Heartbeats_petrakorpi_4stepsofknowing_6

<< I like to flip my perspective once a day, more about it here >>

Siitä on pari vuotta aikaa kun osallistuin muutaman päivän kestävään jooga workshoppiin kotikaupungissani Helsingissä. (Balit ja muut eksoottisemmat paikat ovat toiveajattelua – ehkä vielä joku päivä nappaan mummini kainaloon ja lähden hänen kanssaan joogamaan pallon toiselle puolelle)

Tykkäsin workshopista kovasti ja tein käsilläseisontoja ja astavakrasanoita (googlaa jos kiinnostaa mistä kyse) helpommin kuin koskaan aiemmin. Opettaja keskittyi fyysisesti vaativien harjoitteiden lisäksi kuitenkin myös mielen tutkiskeluun. Kokeneet tai muuten vain lahjakkaat opet osaavat tehdä tämän jotenkin ihanan salakavalasti, lempeästi ja opettavaisesti.

Heartbeats_petrakorpi_4stepsofknowing_4

<< Private yoga class during our latest Holiday = my kind of LUXURY! >>

Muistan yhä hyvin kuinka tuon workshopin opettaja puhui neljästä tietoisuuden askeleesta. Välillä joidenkin asioiden suomentaminen ei meinaa tuntua suuhun sopivalta, mutta nämä askeleet kertovat millä kielellä tahansa hyvin mistä on kyse:

ASKEL 1: tiedän että tiedän

ASKEL 2: en tiedä että tiedän

ASKEL 3: tiedän että en tiedä

ASKEL 4: en tiedä että en tiedä

Varmistaakseni että hiffasitte, niin tässä vielä homma enkuksi kuvan muodossa:

Petrakorpi_heartbeats_4stepsofawakening_pic#1 on helppo tajuta, kyseessä voisi olla vaikka autolla ajaminen tai äidinkielesi puhuminen. #2 on hieman monimutkaisempi, saatat esimerkiksi olla hyvä kuuntelija tai lahjakas runoilija muttet tiedä sitä itse. #3 askel on se johon haluan tässä keskittyä: “tiedän että en tiedä”. Kuinka usein kuulet ihmisten sanovan näin?? Meeeelko harvoin. Sehän voi saada sinut näyttämään pomosi edessä hölmöltä tai kaverisi mielestä heikolta luuserilta. “Hei daaaaa, ootsä noin tyhmä kun et tiedä mitään!?”

HUOM! Viimeinen eli #4 askel menee helposti sekaisin #1 kanssa. Ihminen saattaa ajatella tietävänsä, mutta todellisuudessa ei vain tiedä ettei tiedä. Näiden kahden askeleen välillä tulee olla tosi tarkka, sillä niiden ero on suuri!

MIELENKIINTOISTA! Eikö?

Olen höpöttänyt asiasta perheenjäsenille, kavereille ja kavereiden kavereiden kissoille, mutta hirveän moni ei tunnu innostuvan asiasta. HAH! “Juupiduu Petra, siirrytäänpäs seuraavaan asiaan” on vastaanotto jaaritteluilleni useimmiten 😉

Tämä koko tiedon ja epätietoisuuden välinen suhde on mielestäni super mielenkiintoinen! Ja kuten otsikossa halusin jo painottaa, vain fiksuimmat ihmiset osaavat sanoa: “tiedän etten tiedä”. Tämän sanominen osoittaa kaikkea muuta kuin heikkoutta!

Ollaan siis rohkeita ja rehellisiä itsellemme, niin opimme  paljon nopeammin ja paremmin maailmasta ympärillämme.

Heartbeats_petrakorpi_4stepsofknowing_5

<< I KNOW that i should pratice this pose since I dislike it a lot >>

Heartbeats_petrakorpi_4stepsofknowing_1MINÄ EN TIEDÄ on hyvä asia tietää! Uskokaa pois tyypit!

x,

P

 

It was probably a few years back when I attended one yoga workshop in my hometown Helsinki. (though wishing it had been a place more exotic..maybe I’ll one day grab my grandma with me and travel to the other side of the world to yoga and eat pineapples)

I loved it and was doing handstands better than never but the thing I love about really experienced (or talented in some other way) teachers is that they also dig into your mind. That workshop was quite physical but still our teacher gave time to the mental side also.

I remember this teacher talking about 4 steps of awakening. Or was it 4 steps of knowing. Not sure. Let me just get straight to the point.

STEP 1: I know that I know

STEP 2: I don’t know that I know

STEP 3: I know that I don’t know

STEP 4: I don’t know that I don’t know

Just to be sure you got it, I’m repeating these steps in one of the pics above. 

So, #1 is easy to grasp – it could be something like driving a car or speaking your mother tongue. #2 is a bit more complex, maybe you are a great listener or good at writing poems but you just don’t know it yourself. The third step is the one I’m focusing here: “I know that I don’t know”. How often do you hear people saying this out loud? Veeery seldom. One might be afraid to be seen as a fool by his/her boss or just as a weak looser by a friend. “Duhhh u stupid idiot, how can you not know!”

Then again the fourth step gets easily mistaken with the first step. One might think he knows, but in reality he doesn’t know that he doesn’t know. You have to be really careful not to mix these two steps since there’s a huge ass differnce!

SO INTERESTING! Right?

I’ve been preaching about this to my family member, friends and friends’ cats but not all do really seem to be that interested or convinced. LOL! They’re like: soooooo on to the next one Petra.

This whole concept of knowing and not knowing is one of the coolest things if you ask me. And as said; only the smartest are the ones saying “I know that I don’t know”. Having the guts to say it shows everything else but weakness!

Let’s be bold (&beautiful) by being honest with ourselves and this way we’ll learn much better about the  whole world around us.

I DON’T KNOW is a good thing to know! Trust me here, k?

x,

P

 

Follow:
Petra Korpi

4 Comments

 1. Emma
  March 4, 2016 / 12:55

  Olen varma että useat ihmiset ajattelevat filosofisia ajatuksia ja kysymyksiä, mutta minusta asiosta ääneen toitottaminen ja sanominen “että vain viisaat tekevät/tietävät näin” osoittaa sanojan haluavan pönkittää itsetuntoaan ja “tietämystään” mikä taas erottaa oikeasti viisaat fiksuista. Kaikilla meillä on oma opintiemme elämässä ja voimme auttaa toisia oivaltamaan, mutta emme erottelemaan kuka on viisas ja kuka ei. Ja mistä tiedämme, että juuri se ei niin filosofisena tunnettu -ystävämme pitää näitä ajatuksia jo itsestään selvinä, eikä vain koe tarvetta enää puhua niistä. Elämän kysymyksiin on helppo uppoutua ja joillekkin ne ovat taas takaraivossa jo itsestäänselvyyksinä. Minusta ei pitäisi erotella vaan antaa mahdollisuus oivaltaa ja oppia.

  -Emma

  • Petra Korpi
   Author
   March 4, 2016 / 13:14

   Kiitti Emma, oikein hyvää pohdintaa! Mulle itselleni on välillä luontevampaa maalata hieman mustavalkoisemmin ja herätellä omia ajatuksiani eri asioista samalla 🙂 huomenna saatankin pohdiskella asiaa taas eri kulmasta 😉

 2. k
  March 4, 2016 / 16:54

  Niin no. 3 on minusta aika selvä. On paljon asioita mitä en tiedä. Toinen asia on tarviko minun tietää ihan kaikesta ja haluanko edes. Se riippuu myös siitä, mitkä asiat ihmiset kokevat itselleen merkitykselliseksi tai tarpeelliseksi. No. 4 on sitä mitä äidinkielenopettajani tapasi toitottaa: Me emme tiedä, mitä emme tiedä. On varmaan paljon asioita mistä en tiedä, mutta koska en ole niistä koskaan kuullutkaan, en tiedä tiedä edes niiden olemassa olosta, niin edes tiedä mitä en tiedä. Tai voi sen tulkita niinkin, että jotkut luulevat tietävänsä kauheesti jostain (ja toitottavat sitä totuutta isoon ääneen (en nyt tarkoita sua)), mutta todellisuudessa tietävät asiasta tosi vähän tai pinnallisesti, mutta eivät itse tajua sitä. Vähän tietoa voi olla jopa vaarallista, varsinkin jos yrittää esiintyä jonain guruna tai asiantuntijana. Mutta koska suurin osa muistakaan ihmisistä ei välttämättä tiedä asiasta edes sen vertaa uskovat tämän “asiantuntijan” totuuksia asiasta. Ovatko tällaiset “asiantuntijat” viisaita? Tässä tälläistä pohdintaa…

  • Petra Korpi
   Author
   March 4, 2016 / 19:36

   K, i totally agree! Ihana kuulla että äikänopesi on jo ottanut asian esille 🙂 tämä on ehdottomasti toooosi yksilöllinen juttu, ja noiden lausahduksien/askeleiden merkitys on jollekin henkilölle ihan eri homma kuin jollekin toiselle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *