Oma valintani: Hormoniton ehkäisy

 

Kuukautisvinkeistä parhaimpiin hyvinvointinikseihin ja resepteihin. Oon aina tykännyt jakaa arkeen sopivia vinkkejä. Ja täällä taas ollaan, tällä kertaa luvassa asiaa ehkäisystä.

Oh yes, näin naimisissa olevana naisena asiasta on helppo puhua. Eih, enkä tarkoita nyt etteikö ehkäisylle olisi ollut tarvetta jo ennen avioliiton satamaa, mutta nyt eivät ainakaan potentiaaliset sinkkunaisen treffikumppanit pääsisi pelästymään netistä löytämiään ehkäisypostauksia à la Petra. HA!

Kymmenisen kuukautta sitten sain käyttööni Lady-Comp -hedelmällisyystietokoneen. Olin siihen asti käyttänyt hormonaalista ehkäisyä (Nuvaring) ja vaikka kaikki sujuikin hyvin, aloin kyllästymään siihen monestakin syystä. Olen melko tarkka siitä, mitä suuhuni/kehooni pistän ja haluan tietää mitä mikäkin sisältää. Okei okei, Makuunin karkkihyllyllä harvoin tsekkailen sisällysluetteloita (vaikka varmasti välillä kannattaisi), mutta syön esimerkiksi lääkkeitä äärimmäisen vähän.

Viime kesänä aloin hankkia tietoa hormonittomasta ehkäisystä ja nyt 10kk Lady-Compia käyttäneenä, en voisi olla tyytyväisempi.

Ystäväni suosittelivat erilaisia aplikaatioita, mutta halusin olla astetta varmempi. Lady-Comp on suunniteltu lääkinnälliseksi laitteeksi ja se on sertifioitu Euroopassa CE-merkinnällä. Eli, tuotteen valmistuksen jokaista vaihetta ohjaavat prosessit, jotka asettavat käyttäjän aina keskeiseen asemaan kun tehdään riskejä ja turvallisuutta koskevia päätöksiä.

Monet ikätoverini saivat e-pillereistä aikanaan paljon apua muun muassa pahoihin PMS-oireisiin sekä iho-ongelmiin. En siis halua nyt väitellä eri ehkäisyvaihtoehdoista, vaan kertoa omista kokemuksistani tästä luonnollisesta ja itselleni uudesta ehkäisytavasta.

 

 

Hedelmällisyystietokoneen toiminta perustuu perusruumiinlämmön mittaamiseen, tallentamiseen ja analysointiin. Tietokoneen sisään on tallennettu yli 900 000 kiertoa ja se taltioi sisäänsä mittaustuloksia ja käyttää niitä vertailuaineistonaan antaessaan arvion käyttäjän hedelmällisyydestä.

Peruslämpö on kehosi lämpötila, kun olet levossa. Hedelmällisyyskiertoon vaikuttaa ensisijaisesti kaksi hormonia, estrogeeni ja progesteroni. Estrogeenia on elimistössä eniten kierron ovulaatiota edeltävänä aikana, eli kuukautisten alusta aina ovulaatiohetkeen saakka. Luteaalivaiheessa heti ovulaation jälkeen progesteronin tuotanto kasvaa ja pysyy korkeana aina seuraavien kuukautisten alkuun saakka. Progesteroni aiheuttaa noin 0,2 celsius-asteen muutoksen peruslämpötilassa.

Interesting? Yes! Miksei näistä puhuttu ainakaan meikäläisen kouluaikoina lainkaan..

Hedelmällisyystietokone käyttää kehittynyttä algoritmia muutoksen havaitsemiseen keskilämpötila-arvoissa ovulaatiota edeltävänä ja sen jälkeisenä aikana. Kun hedelmällisyystietokone havaitsee muutoksen, se tietää, että ovulaatio on tapahtunut ja että et enää ole hedelmällinen. Aluksi hedelmällisyystietokone määrittää hedelmällisyysaikasi tilastotietojen perusteella. Tilastojen mukaan ovulaatio saattaa tapahtua jo 11. kiertopäivänä, joten hedelmällisyystietokone alkaa näyttää punaista 6. tai 7. päivänä kuukautistesi pituudesta riippuen. Punaiset päivät jatkuvat, kunnes hedelmällisyystietokone pystyy vahvistamaan ovulaation. Alussa hedelmällisyystietokone on erittäin varovainen hedelmällisyyden arviossa ja käyttäjä saa enemmän punaisia tai keltaisia päiviä ennen kuin hedelmällisyystietokone on varma, että lämpötilan muutos todella johtuu ovulaatiosta eikä jostakin muusta tekijästä. (lähde)

Eli käytännössä: heräät aamulla ja mittaat heti kehosi lämpötilan. Kone kertoo lämpötilan sadasosan tarkkuudella ja antaa lisäksi värimerkin hedelmällisyytesi tilasta. Punaisten ja keltaisten päivinä tulee käyttää ei-hormonalista ehkäisyä, eli kohdallani kondomia. Sanomattakin on selvää, ettei hedelmällisyystietokone suojaa sukupuolitaudeilta.

Lady-Compin ehkäisyvarmuus on 99,3% kun esimerkiksi e-pillereiden teho on 99,7%. Hintaa laitteella on 495€, mutta kun korkealta tuntuvaa hintaa avaa hieman, huomaa ettei se olekaan niin paha. Hormonalisten ehkäisykeinojen kuukausihinnat vaihtelevat 7-30€ välillä kun taas Ladycompista johtuvat kulut ovat odotetun käyttöiän (7v) mukaan 5,95€/kk. Siis selkeää säästöä!

Paras ei kuitenkaan ole hinta, vaan se että laitteen myötä voit sanoa hyvästit sivuvaikutuksille! Ei varmaan tarvitse aloittaa Kiinan muurin pituista listaa siitä, mitä sivuvaikutuksia hormonaalinen ehkäisy käyttäjissään voi saada aikaan. Kehon luonnollista tasapainoa sekoittavat keinotekoiset aineet voivat aiheuttaa muun muassa haluttomuutta, mielialojen vaihtelua ja painon nousua.

 

 

LADY-COMP in a nutshell

 Tallentaa lukemat 180 vuorokauden ajalta
 Arvioi hedelmällisyytesi 6 päivää eteenpäin
♡ Voidaan päivittää Lady-Comp babyksi menettämättä tallennettuja lukemia
♡ Laitteessa on myös raskaustesti, joka näyttää mahdollisen raskauden 15 päivän jälkeen ja vahvistaa sen 18 päivän jälkeen
♡ Tulosten avulla voidaan todeta keltarauhashormonin puute
♡ 99,3 prosentin ehkäisyvarmuus
♡ Ilmoittaa, jos et ovuloi
♡ Voit lisätä laitteeseesi henkilökohtaisia muistiinpanoja
♡ Toimii kahdella AAA-paristolla (jotka toimitetaan pakkauksen mukana)
♡ Lady-Comp kestää käytössä noin 7 vuotta
♡ Sisäänrakennettu herätyskello
♡ Kahden vuoden takuu

 

 

Mitkä ovat Ladycompin miinuspuolia? Noh, ohjekirjan kanssa menee kyllä tovi vaikka itsessään laite simppeli onkin. Reissaavalle tai vuorotyötä tekevälle homma voi tuntua hieman haastavammalta, enkä rehellisesti ole vielä aivan varma että mitkä ohjeistukset tähän ovat. Pitäisi vielä meikäläisenkin perehtyä paremmin kaukoreissujen käytäntöihin. Muuten miinuksia ei liioin ole. Eniten pelkäsin, että ihoni alkaisi reistaileemaan mutta pienen pieniä alkuajan näppylöitä lukuun ottamatta ihoni on säilynyt ennallaan. Rinnat (tai pikemminkin nännit) olivat alkuun herkät, ja nyt tätä tapahtuu enää vain inaisen kuukautisten aikana. Outoa että tämänlaisetkin luonnolliset tuntemukset olivat hormonaalisen ehkäisy vuoksi jo unohtuneet tyystin.

En tiedä suosittelisinko laitetta kaikille villeimpiä nuoruusvuosiaan viettäville, luultavasti en, mutta tämä on toki hirveän paljon ihan henkilön omasta luonteestaan riippuvaista.

Entäpä laitteen plussat? Kokonaisuudessaan laitteen luotettavuus sekä LUONNOLLISUUS ovat jättimäinen plussa! Kuten myös se fakta ettei apteekissa tarvitse juosta koko aikaa! Oloni on vähemmän turvonnut kuin ennen, muutama kilokin on syystä tai toisesta lähtenyt. Pelkäsin kuukautiskipuja ja kuukautisten runsautta, mutta ihan entisellään mennään ilman kipuja ja pienellä vuodolla. Tulevassa plussaa tulee olemaan laitteen antama apu perheensuunnittelussa. Laite mm. ilmoittaa mikäli et ovuloi ja toimii ikään kuin ehkäisyn vastakohtana, silloin kun siihen on tarvetta.

Hmm baby fever? Maybe!

 

Aika jees masiina, sanon minä! Ja saman hengen vetoon pyydän muistamaan sen, että olemme kaikki yksilöitä.

 

 

x,

Petra

 

 

Follow:
Petra Korpi

2 Comments

 1. Hanna
  November 21, 2018 / 20:56

  Moikka!

  Ei liity tämän blogitekstin aiheeseen nyt mitenkään, pahoittelut siitä, mutta saako silti kysyä, mikä ja mistä on se musta tekoturkis(?)takki, joka sinulla oli päällä tässä parin viime viikon sisällä mm. Instagramin Stories -klipeillä? Sinä päivänä, kun kävit vaihtamassa paksumman takin ja söitte mm. mustapippurijäätelöä..? Tarvitsisin vähän nykyistä paksumman takin talveksi, enkä ole löytänyt oikein mitään täydellistä. Tuo sinun musta takkisi kuitenkin oli aivan ihana (ainakin sinun päälläsi).

  Ja kiitos muuten ihanasta blogista! Tämä on ehdottomasti paras blogi, jota olen koskaan lukenut!

  Mukavaa loppuvuotta! 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   November 21, 2018 / 21:07

   Moikka! Ensinnäkin kiitos kun kirjoittelit, ihana palaute josta tuli hyvä fiilis.🙏🏻 Se takki on valitettavasti noin 40 vuotta vanha, on nimittäin munmini vanha. Vinkkaan jos vastaavaa osuu kohdalle😊😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *