My #1 Tip To Killing Bad Mood

There’s like a million books written about my today’s topic so 1 blog post is by no means enough. But I’ll try my best.

I want to talk about walking. You heard me right, no chocolate smoothies or anything eatable this time. HA! Walking.

image

 

Why, you ask? Why such a boring old topic? All of you already know about the greatest benefits of it and all that. Wait and listen.

Yesss, the benefits are CRAZY good no doubt of that. Walking strengthens your heart, lowers many disease risks, helps to keep your weight off, tones your body (especially legs, bum and tum), boosts your vitamin D levels etc.  But on top of this all there’s one major thing: WALKING MAKES YOU HAPPY. It gives you energy. It lightens up your spirit. Everything runs more smoothly after a walk. You get to be outside, in the nature and breath fresh air (I only hope everyone would be as lucky as we Finns are here). Walking inside on a treadmill is like a zillion times  better than staying on the couch, but nature is always a BIG plus.

image

 

We all have days when we feel stressed, tired, sad, moody or something similar. My conclusion is that walking is THE BEST remedy for this all. [ Yeahyeah hunny!] I can hear my bf nodding his head like “she really needs a walk every now and then”.

Take a walk, maybe even a little run. Or like me and something in between. Even the easiest of intervals gets my heart rate up and pumping and that’s a feeling I love. Listen to your favorite music or the nature, whatever gets your spirit up. Walking with a friend is great but sometimes you need your alone time too.

image

 

Walking is easy, free and you can do it anywhere around the world. Lately there’s been a lot of talk about sitting and its harmful (even deadly) effects. So whether you are feeling grumpy or not, get your ass up and take a walk!

Laters,

Petra

 

Tästäkin aiheesta on kirjoitettu kirjoja ja jos jonkinmoisia teoksia ja tutkimuksia. Raapaisen tällä pikkupostauksella vain pintaa, mutta haitanneeko tuokaan.

Haluan puhua aiheesta nimeltä kävely. Jep, ei suklaasmoothieita tai terveellisiä taatelipatukoita tällä kertaa.

Miksi, miksi näin kulahtanut aihe kysytte? Kaikkihan jo tietävät kävelyn hienoista hyödyistä ja niin edes päin. Wait and listen.

Hyödyt ovat tosiaan kiistatta lyömättömiä. Kävely vahvistaa sydäntä, alentaa riskiä monen monelle sairaudelle, auttaa pitämään painoa kurissa, muokkaa vartaloa (etenkin jalkoja, peppua ja keskikroppaa) ja saat ainakin kesäisin ulkona kävellessä d-vitaaminibuustin. Lista sen kuin jatkuu. Yksi valttikortti  on kuitenkin ylitse muiden: KÄVELY TEKEE ONNELLISEKSI! Se antaa energiaa ja keventää mieltä. Homma kulkee jotenkin paljon paremmin pienen kävelyn jälkeen. Luonto ja puhdas ilma on isot plussat, joista saamme Suomessa onneksi nauttia yllin kyllin. Sisätilat ja juoksumatto on ziljoona kertaa parempi kuin sohvalle uppoutuminen, mutta ulkona liikkuminen on ihan eri juttu.

Kävely on mulle ykköslääke tahmeana päivänä. Väsymys, huoli ja murheet eivät tietenkään ole tipotiessään lenkin jälkeen mutta fiilis kohenee J O K A  K E R T A !

Rauhallinen kävelylenkki tai pikku juoksunpätkä, ehkä jotain siltä väliltä on paras tapa nollata päivä. Pienikin intervalli nostattaa sykkeeni ja ennen kaikkea olotilan. Vuorotellen korvissani soi lempimusa ja välillä kuuntelen mielelläni vain ulkoilman ääniä ja omia  lentäviä ajatuksia. Kaverin kanssa kävely on myös tosi kiva treffitapa, mutta välillä yksin käppäily toimii paremmin.

Kävely ei maksa mitään ja voit tehdä sitä missä tahansa, milloin tahansa. Viime aikoina on puhuttu paljon istumisen haitoista, jopa kuollettavista sellaisista. Joten olitpa pahalla päällä tai et, suositteleen nostamaan ahterisi ja laittamaan tossua toisen eteen.

 

Sohvaperuna < Lenkkimakkara 

 

Petra

Follow:
Petra Korpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *