Loving Lately: Crystal Deodorant

Jostain syystä kammoksun normidödöjä. Dovet ja Rexonat, yök. Hieroskella menemään imusolmukkeiden lähelle ties minkälaisia aineita ja myrkkyjä. Äitini ei ole ainakaan helpottanut tätä pelottelemalla kertomalla jo pienestä pitäen meille dödön alumiinin yms  mahdollisista vaaroista.

Antiperspiranteissa alumiiniyhdisteet ovat toiseksi yleisin ainesosa veden jälkeen. Myös yhdistelmätuotteet, joissa lukee “antiperspirant deodorant”, sisältävät alumiiniyhdisteitä. Samoin jotkut deodorantit. Suurimmassa osassa deodorantteja ei kuitenkaan ole alumiinisuoloja.

Yleisnimitys “dödö” on siis hieman harhaanjohtava, tai ainakin epäselvä.

Kirjoittelin jo täällä pätkän siitä millä perusteella dödön hyllystä valitsen.

Luonnollisuus edellä.

Olen aina ollut semmoinen kainalohikoilija ja kadehtinut Kiiraa joka veteli melkeinpä aina kokonaan ilman dödöä – ja tekee muuten niin edelleen. Vaikkei hikoilu olekaan järin kiva juttu, on ajatus kainaloiden ihohuokoset tukkivasta antiperspirantista vastenmielinen. Osa meistä hikoilee vähemmän, osa enemmän, mutta kyllä niiden kuona-aineiden on hyvä päästä kropasta ulos. Ihan sama vaikka paitaa koristaisi minkälaiset hikiläiskät 😉

Hikoiluhan on tosi jees, mutta allekirjoitan kyllä sen, että onhan se saunassa ja salilla kivempi kuin töissä tai yökerhossa.

Olin jo joskus aiemmin kokeillut mineraalikividödöä mutta luovuttanut heti. Tuntui siltä ettei siitä jäänyt iholle mitään. Ostelin ja testailin muutenkin varmasti kymmeniä erilaisia luonnollisia dödöjä, mutta koskaan en ollut tyytyväinen.

Sitten maltoin Markun suosituksesta (jepppp osaa ne miehetkin) kokeilla mineraalikiveä uudestaan. Ekat pari päivää olin edelleen tosi epäileväinen, mutta päätin että jatkan empiiristä tutkimusta ainakin pari viikkoa 🙂

Sori kaikille mahdollista hajuhaitoista tuolloin!

Meni ehkä viikko ja huomasin jo eron. Nyt tuosta on noin vuosi eli voin jo sen pituisella kokemuksella suositella kiveä lämpimästi.

Tuntuu että kainaloille dödö on sama kuin hiuksille shampoo eli mitä enemmän peset, sitä useammin sille tuntuu olevan tarve. Tukkakin tottuu siihen ettei sitä pese, eikä näin rasvoitu hullun lailla. Sama homma kainaloiden puhtauden kanssa, kun dödöä käyttää vähemmän/luonnollisempaa, tottuu hikirauhasetkin siihen jotenkin yllättävälläkin tavalla.

En osaa tarkalleen sanoa onko hikoiluni vähentynyt, mutta hiki ei ainakaan haise MILLEKÄÄN.

Tämä fiilis on mulle ihan supersiisti!

Ajattelin pyrkiä tuoksuissakin siirtyä pikku hiljaa luonnolisempiin versioihin (vinkkejä kaivataan!). En välttämättä heti kokonaan, mutta varmasti löydän ajan kanssa vaihtiksia korvaamaan ne lemppariDolcet ja Chanelit.

Jos joskus haluan vaikka juhliin mennessä varmistaa dödön tehoa, hieron ensin mineraalikiveä ja tämän jälkeen toista stickidödöä. Tuplateho? Ehkä, tai sitten vain lumettaä. Tuntuu kuitenkin toimivan!

Tuo kuvien Lavanilan dödö on stickeistä tämän hetken suosikkini ja sitä saa ainakin Sephoroista ympäri maailman jos ulkomailla osuu sellainen kosmetiikkapulju kohdalle. Kuvien mineraalikivi taas on Pariisin reissulta ostettu apteekkituote – varmaan olin silloinkin pakannut huonosti ja piti käydä ostoksilla?

Kiveä käytettäessä on tärkeä kostuttaa sitä hieman veden alla, jotta tuote levittyy helpommin kainaloon. Ja kuten alussa totesin, on kivelle annettava hieman aikaa, etenkin jos olet vuosi kausia käyttänyt antiperspiranttia. Alkuun fiilis voi olla kökkö, mutta älä luovuta: siirryttäessä antiperspiranteista luonnollisiin deodorantteihin kannattaa huomioida, että hikirauhaset alkavat puhdistua tehokkaammin, jolloin hikoilu aluksi lisääntyy. Testaa luonnondödöjä useampi viikko saadaksesi niiden todellinen teho esiin!

Trust me on this one! Kokeilkaa ja kertokaa fiiliksistänne!

x,

Petra

Follow:
Petra Korpi

10 Comments

 1. lotta
  January 20, 2017 / 23:16

  tää on niin kiinnostava aihe! oon ollut nyt varmaan vuoden tai kaksi ilman antiperspiranttia. tällä hetkellä käytössä on schmidt’s-merkin stikkidödö ja se toimii kyllä hyvin! suolaa en ole käyttänyt, mutta olen kuullut kanssa tästä “tuplatehosta”.
  oon vähän samaa mieltä, että ei siihen hien eritykseen kuole ja se on niin normaalia, että antaa virrata vaan. tietty eri asia, jos se oikeasti häiritsee ja tuntuu inhottavalta, mutta itse kestän jos vähän kostuvat.
  siitä vielä, että aluksi kun lopetin sen antiperspirantin käytön niin olihan se aika ainutlaatuinen haju silloin. todella pistävä… sitten olen huomannut, että jotkut dödöt saa hien haisemaan taas pistävältä (olettaisin, että joku yhdiste reagoi niin, että haju on vahva). mutta schmidt’s on toiminut ja sillä on hyvä jatkaa 🙂

  oispa kiva kuunnella joku ihan kunnon luento vaikka tästä dödöaiheesta. tietäis oikeasti mitä alumiiniyhdisteitä niissä käytetään jne. 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   January 24, 2017 / 19:21

   Hei tuosta Schmidt’sistä olen kuullut hyvää mutta en testannut! Nappaan seuraavalla kerralla mukaan, kiitti suosituksesta 😙 Ja juu same story here ton alkupistävyyden kanssa :S Luento aiheesta oli TOSI jees! Täytyy ehdottaa jollekin asiasta paljon tietävälle 👍🏻

 2. January 21, 2017 / 11:59

  Itselläni meni reilu puoli vuotta aikaa löytää dödö, joka toimii itselläni. Aloin nyt miettiä, että onkohan tullut parjattua niitä ensimmäisiä testattavia liian kepein perustein. Ehkä mun elimistö vaan puski sitä shaibaa ulos siihen malliin kuin oli antiperspiranttia käyttäessä toiminut. En nimittäin silloin voinut edes kuvitella, että kokeilisin pelkkää mineraalikiveä. Mulla on toiminut hyvin Schmidtsin herkän ihon hajusteeton. Voisin tän sun postauksen perusteella uskaltaa koklata myös tota kiveä.

  I feel your pain noiden hajuvesien osalta. Ois ihana käyttää jotain kevyttä tuoksua ainakin välillä. Löytyispä luonnollinen versio D&G:n Light bluelle 😄 nyt tuoksuna käytän acorellea, joka ajaa asiansa vaikkei Light blueta muistutakaan.

  • Petra Korpi
   Author
   January 24, 2017 / 19:24

   Ai täältäkin saa Schmidt’s äänen! Great, täytyypä hommata sellainen testiin! Samaa olen pohtinut että saattanut dumata liian hätäisesti osan dödöistä. Koklaa ihmeessä vaikka juuri Schmidt’sin vierellä kiveä, suosittelen! Ja Acorellella on kyllä ihania tuoksuja, täytyypä ryhtyä haistelutestaileen paremmin niitäkin 👌🏻😍

 3. k
  January 21, 2017 / 18:52

  Oletko kuullut ihmeaine ruokasoodasta? Sopii leivonnan lisäksi myös deodorantiksi ja siivoukseen. Tosin jauhemainen koostumus vaatii vähän totuuttelua ja kokeilua paljonko tarvii laittaa, mutta olen todennut sen olevan paras kokeilemani aine hienhajun pitämiseen loitolla kainaloista.

  • Petra Korpi
   Author
   January 24, 2017 / 19:34

   Joo! Olenkin kuullut paljon hyvää siivoukseen liittyen ja dödöissä hieman puolesta ja vastaan. Sooda yhdistettynä tiettyihin aineisiin aiheuttaa jonkintyyppisen yhdisteen joka aiheuttaa monille ihottumaa tms. Täytyy perehtyä asiaan paremmin, mutta hyvä kuulla jos sinulla toimii 👍🏻

 4. Mjau
  January 22, 2017 / 15:43

  Ite lopetin aikoinaan dödön käytön kokonaan välivaiheina juurikin mineraalidödöt sun muut kevyemmät tökötit. Dödöjä käyttäessä vielä haisin hielle toisinaan, nykyään en lainkaan.
  Ja olen huomannut saman homman shampoon kanssa. Meni hetki totutella luonnonkosmetiikkashamppoihin ja toisinaan olen ollut kuukausiakin kokonaan ilman shampoota. Hyvin kroppa adaptoituu kaikenlaiseen ja usein tuntuu että kosmetiikka luo kosmetiikan tarpeen (suis kun kroppa on siihen tottunut). Mutta nämä ei ole muutamassa päivässä tai viikossakaan tapahtuvia muutoksia ja tämän maailman kiivailla ihmisillä ei useinkaan ole aikaa testailla ja odotella.

  • Petra Korpi
   Author
   January 24, 2017 / 19:27

   Kyllä, juuri näin. Keho on viisas! + tykkää luonnonmukaisesta. Ihana kuulla että sulla noin hyvät “tulokset ja kokemukset”, näitä on hyvä jakaa muille ja tsempata heitäkin rohkeasti testailemaan luonnollisempia tuotteita 💙

 5. Jenni
  January 27, 2017 / 12:07

  Luonnolisemmaksi vaihtoehdoksi perustuoksuille kannattaa ehdottomasti kokeilla Sabé Massonin soft perfumeja. Ihania tuoksuja ja monia eri vaihtoehtoja! Ruohonjuuresta olen bongannut ainakin, muistakin ekokaupoista varmasti löytyy 🙂
  Kiitos mitä mainioimmasta blogista ja aurinkoista kevättä Petra! :*

  • Petra Korpi
   Author
   January 28, 2017 / 09:22

   Ihana Jenni, kiitos suosituksesta! Taidan käydä heti tänään Ruohiksen hyllyillä nuuhkimaassa 🙂 Kivaa viikonloppua sulle! x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *