I’m High On Fiber And I Love It

Heartbeats_PetraKorpi_hig_on_fiberVuosia takaperin rasva oli se ruokakaupan pahis. Kaikki piti ostaa rasvattomana – margariinit, juustot, jogurtit ja maidot. Olivat kyllä isovanhempani tästä aidosti ihmeissään. Sittemmin on ollut hiilarikammoa, nyttemmin erityisesti gluteenikammoa. Laktoosia vältellään ja sokeri on kirosana, punaisesta lihasta nyt puhumattakaan. Onneksi sentään ruuan alkuperään on alettu kiinnittää huomiota; luomusta ei puhuttu läheskään tätä vertaa vielä viisikään vuotta sitten.

Jokaisen meistä pitäisi tehdä (ja syödä) juuri kuten parhaaksi koemme. SINUN ja MINUN paras voi olla melko erilainen.

Mutta. Yhden jutun haluan nyt kanssanne höpötellä läpi.

Monen meistä kannattaisi esimerkiksi gluteenittomuusvillityksen sijaan (tämä piikki ei ole nyt tarkoitettu keliaakikoille tai gluteeniyliherkille) keskittyä hiemaan tyyppiin nimeltä kuitu.

Siitä lähtien kun aloin nelisen vuotta sitten kiinnittämään kuidun saantiin enemmän huomiota, on vatsani voinut paaaaljon paremmin. Epämääräistä kipuilua ei tapahdu melkeinpä laisinkaan, eikä vessaa pidä metsästää heti ruokailun jälkeen. (tämä tosin oli peruja vaihtoajastani Malesiassa – mutta sitä suuremmalla syyllä, syypää saattoi piillä juurikin kuidun puutteessa)

Muistan kuinka sain aina syötyäni pulpautettua mahani VALTAVAKSI. Ilmavaivojakin oli ja kaikenlaisia vatsakramppeja, joista lääkäri ei ottanut selkoa monista tutkimuksista huolimatta.

Nykyisin vatsani ei turpoa kuin ihan silloin tällöin, nälkä pysyy kuitupitoisen safkan ansiosta pidempään loitolla, ruuansulatus ja suoli toimii (loving it as u know!) ja muutenkin fiilis on hyvä.

Huom, ennen kuin kommenttiboxiin tulee niitä eipäs-juupas kommentteja: ei, en ole lääkäri, puhun oman kokemukseni äänellä. Kaikkia vatsaongelmaisia suosittelen aina ensimmäiseksi käymään asiantuntijan puheilla.

Mistä sitten sitä kuitua saan?

Chia-siemenistä, avokadosta, pähkinöistä, pavuista ja linsseistä, quinoasta ja kaikenlaisista siemenistä. Hamstraan vihanneksia ja hedelmiä kotiin kuin hullu – omput, banskut ja pinaatti on lemppareitani. Kuiturikas aamupuuroni on kuin joka aamuinen terapiasessioni, ihana rutiini, jota oikeasti kaipaan aina reissun päällä. Siihen marjoja kasa päälle ja voilá, niissäkin kun on kuitua yllin kyllin.

Kuitua saa siis muualtakin kuin viljasta, vihannesosastolla en suosittele koskaan säästelemään pennosia! Leivästä nautiskelen lähinnä viikonloppuisin. Sille ja irtokarkin määrälle on pitänyt asettaa rajoja, koska muuten lähtisi homma hanskasta. Viikolla taas nakerran mielelläni tätä.

Pitkälle prosessoitu sapuska, oli se sitten gluteenitonta, vähähiilarista, rasvatonta, tai kaikkia näistä, on se ISO PAHA SUSI. Sen kun jättää ruokavaliosta, niin on jo tosi pitkällä. Tiedätte kuinka rakastan lyhyitä ainesosalistoja ja parhaimmillaan sitä ei ole tuotteessa lainkaan. Porkkana on porkkana ja pähkinä on pähkinä. Ihanan yksinkertaista! Blonditukkainen tykkää 🙂

Proteiinin saannin merkityksestä puhutaan paljon, joten halusin antaa tämän erilaisen vinkkini kuituremonttia varten.

Nyt lautasella: lempparivälipalani eli hummusta varsisellerin kera.

Ihanaa viikonloppua pupuset!

x,

Petra

 

Follow:
Petra Korpi

2 Comments

 1. Tiia
  August 19, 2016 / 22:02

  Vitsit tää on hyvä ja kaivattu postaus näiden gluteenittomuuden ja muun ylistyksen keskelle!! Oon nimittäin 150% samaa mieltä ja huomannu tän IHAN saman omakohtaisestikin. 🙂 terveisin yks tuleva ravitsemusterapeutti.

  Löysin sun blogin vähän aikaa sitten, enkä oo aikasemmin kommentoinu, mut tää on kyllä ihan yks mun lemppareista jo! Ihania postauksia ja vinkkejä just mun makuun! 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   August 22, 2016 / 09:20

   Iiihana kommentti Tiia! Kiitos kovasti, mahtava kuulla että “jäit hengaileen” mun kanssa blogin puolelle 🙂 Ja vitsi, opiskeletko siis ravitsemusterapeutiksi? Cool – tsemppiä syksyn koitoksiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *