Erilaiset Treffit: Let’s Have a Cup

Varasin viime viikolla Markun kalenterista iltapäivän treffeille. Uskoi raukka salettiin pääsevänsä jätskille tai leffaan mutta toisin kävi.

“Ai kiva, veit mut lääkäriin!” kuului kommentti kun selvisi mistä on kyse.

HEH.

Seinässä tosiaan luki: vaihtoehtoinen lääkäriasema.

Noh, ihan puskista tämä ei tullut, sillä olen ennenkin harrastanut romantiikkaa ja toisen “hellimistä” vähän normaaleista dinneritreffeistä poikkeavilla tavoilla. Kerran oltiin guashattavana, nyt edessä olisi kuivakuppausta.

Kuivakuppaus (toisin kuin pohjolan veriversio) on perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto.

Olin käynyt kuivakupattavana aikaisemminkin ja tykkäsin tuosta niin paljon, että varasin tupla-ajan ja huijasin Markun messiin. Lääkäriasema Sofianovan Taina Alakulppi on opiskellut alaa Kiinassa muutaman vuoden ja tällä hetkellä suorittaa maisterin opintojaan brittiläiseen yliopistoon. WAU! Tiesin heti että hän osaisi hommansa. Hän on myös taitava akupunktiohoitaja, sekin on tullut todistettua.

TCM (Traditional Chinese Medicine) kiehtoo minua suuresti ja täytyy kai taas sanoa että postauksessa mainitsemani paikat ja hoitajat eivät sponssaa meikäläistä (valitettavasti), vaan kerron ihan vaan omista fiiliksistäni tällaista ei niin perinteistä hoitomuotoa kohtaan.

Nimittäin samalla kun joku pelkää kuollakseen juuri vaikkapa neuloja, niin meikäläisen kuivakuppaus ja etenkin ne neulat saavat tosi rentoutuneeksi. Samana iltana iskee aina TOSI kova väsymys.

Olen käynyt kupattavana lähinnä jumissa olevan selkäni vuoksi. Pidän tosi jämerästä hierontatyylistä ja jossain mielessä vertaisinkin sekä tätä kuivakuppausta että guashaa hyvään urheiluhierontaan. Ei mitään sulkahoitoja mulle kiitos! Kuppauksesta on ollut iso apu niin selkääni kuin niskaani.

Kupeista syntyviä jälkiä ei pidä pelästyä! HOITO EI SATU. Markku tuossa juuri vieressä kommentoi, että tavallinen sporttihieronta tuntuu enemmän. Riippuu varmasti ihan henkilöstä ja vaivojen/lihasjumien tasoista.

Kuppien taika perustuu siihen, että ne muodostavat alipaineen ja imaisevat ihon pehmytkudosta sisäänsä – tämä näkyy hyvin kuvasta yllä. Kuppeja voi pitää joko paikallaan tai liikutella ihon pinnalla, jolloin verenkierto vilkastuu entisestään ja aineenvaihdunta saa potkun persuuksilleen.

Olen käynyt monesti myös kuivakuppauksen kauneushoitolaversiossa. Hoitolat käyttävät lasisten kuppien sijaan muovisia kuppeja, joita painamalla saadaan aikaan alipaine ihoon. Taina taas käyttää lasikuppien kanssa tulta, jotta happi saadaan kupista ulos alipainetta varten. Tekniikka on oikein mielenkiintoinen. Hoitolaversiossa ei ole MITÄÄN vikaa, päin vastoin, suosittelen ns. imukuppihierontana myytävää hoitoa myös oikein lämpimästi.

Itselleni nämä hommat ovat kuitenkin välillä myös pään sisäisistä jutuista kiinni, ja kiinalaisen lääketieteen ammattilaisena Tainalta saa akupunktion lisäksi samalla myös muita vinkkejä vaikkapa ruokavalioon tai melkeinpä mihin tahansa mieltä askarruttavaan asiaan.

Yleisimpiä syitä kuivakuppauksessa käyntiin ovat niska-hartiaseudun kireys, kipeytynyt selkä ja iskiasvaivat.

Kuivakuppaus on erittäin tehokasta ja pidän sitä eräänlaisena sidekudoshieronnan ja lymfahieronnan yhdistelmänä. Se rentouttaa ja puhdistaa kehoa. Veri-kuppauksessa sanotaan “pahan veren” pääsevän pois. Kuivakuppauksen myötä tapahtuu samanlaista ilmiötä, sillä kudoksiin jumiutuneet kuona-aineet lähtevät paineen myötä liikkeelle ja pääsevät verenkierron mukana kiertoon.

Käsittely voi aiheuttaa ihon punotusta ja verenpurkaumia, mutta ne häviävät muutamassa päivässä. Pallonmuotoiset jäljet ovat tuttuja esimerkiksi uimari Michael Phelpsin selästä. Kuivakuppauksesta onkin hyötyä myös lihasten palautumiselle urheilusuoritusten jälkeen ja sen sanotaan olevan avuksi jopa pieniin venähdyksiin.

Kun googletan kuivakuppauksen suomeksi, löytyy asiasta lähinnä vaan selluliittiin liittyviä juttuja. Tämä ei ihmetytä, sillä hoito kiihdyttää verenkiertoa ja imunestekiertoa ja tämäkös tasoittaa ihoa. Niin imukuppihieronta kuin kuivakuppaus saattavat (!) toimia siis myös muhkuraiseen takaliistoon 🙂 Tähän liittyen vinkkaisin kyllä myös ihon kuivaharjaamisesta, josta kirjoitin täällä. Näen ehdottomasti aina harjauksen tuomat hyödyt kunhan vaan muistan tehdä sitä säännöllisesti, noin joka toinen päivä. Viis selluliitista, mutta se fiilis vaan on niin mahtava!

Kuivakuppaista suositellaan ainakin seuraaviin tilanteisiin:

➸ kipu- ja akupisteiden käsittely
➸ lihaskivut- ja jumit (esimerkiksi tenniskyynärpää, hiirikäsi ja iskias)
➸ urheilusuoritusten jälkeinen lihashuolto
➸ aineenvaihdunnan ja lymfanestekierron aktivointi (auttaa esimerkiksi turvotukseen)
➸ verenkierron vilkastuttaminen
➸ reumaattiset sairaudet
➸ vilustuminen, keuhkokuume
➸ selluliitti
➸ astma, yskä
➸ migreeni
➸ korka verenpaine

Kauneushoitoloista olen käynyt Töölön Impressessä ja siellä saa superhyvän kuivakuppaushieronnan. Perinteisempään meininkiin suosittelen kovasti Sofianovan Tainaa. Jos haluat tutustua Tainan hoitoihin, niin ehdotan varaamaan 1,5h kestävän hoitokartoituksen. Tämän jälkeen on kiva varata pikaisempia 30min aikoja kun molemmat, hoitaja että hoidettava, tietävät toisensa ja mistä on kyse. Heidän sivut näyttävät olevan päivityksen alla mutta soittamalla asia selviää parhaiten.

Muistakaa myös etten ole mikään expertti ja tästä asiasta on tuhatsivuisia opuksia, eli tässä mentiin nyt pikkiriikkisellä ja yleistävällä pintaraapaisulla.

Ehkä joku teistä kuitenkin uskaltautuu kokeilemaan normaalin hieronnan sijaan joskus tällaistakin hoitoa.

Jos pohdit vielä jälkiä, niin juuri ennen biksulomaa tai Oscar-gaalaa (niitähän meillä kaikilla onkin niin usein, lol) en kupattavaksi menisi, mutta jäljet pienenevät ja haalenevat kerta kerralta eli esimerkiksi viimeksi meikäläiselle ei jäänyt jälkiä enää kuin ihan niille kireimmille alueille (=niska/olat) kun taas Markulla pallurat olivat paljon tummempia ja kestivät jopa yli viikon.

Kysykää jos mieltänne askarruttaa jokin! Jos en osaa vastata, niin kysäisen hoitajaltani asiasta ensi kerralla. Hän taitaa olla muutenkin jo tottunut meikäläisen kysymystulvaan.

Vielä kerran, suosittelen!

x,

Petra

Follow:
Petra Korpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *