Eat Yourself A Healthy Skin (No 100€ Creams Needed)

Heartbeats_petrakorpi_eatyourselfahealthyskin2

<< The skin is our largest organ and needs some love and care, but not just from a night cream jar… >>

Oon aina ajatellut olevani kaikkea muuta kuin suuri ihonhoitofriikki. Pesen kasvoni Seba Medillä ja tykkään voidella kasvoilleni ja vartalolleni luonnonmukaisia rasvoja ja öljyjä.

Ei mitään monen aineen putsaushommia, tuunauksia ja puunauksia mulle, kiitos! Kenellä ylipäänsä on sellaiselle edes aikaa?!

Näin kesäaikaan tulee tietysti myös auringolta suojautuminen ISOON rooliin. Siitä en nykyään enää tingi!

Ihoni on kaukana täydellisestä. Moi vaan komeat pikmenttiviikset (eli melasma) ja otsarypyt. Kun ihmiset kysyvät ihonhoitovinkkejä, olen hetken vähän hämilläni kunnes saan suuni auki ja suosittelen yksinkertaisia rutiineita ja veden juontia.

Sittemmin olen paremmin oppinut ymmärtämään, että putsareista, voidepurnukoista ja aurinkorasvoista (<- <- <- välillä ihan hullun hintaisista) ei löydy avainta onneen. Korjaan; niistä ei YKSISTÄÄN löydy avainta silkin pehmeään ihoon.

Ja ei, se vedenkään kittaaminen ei pelkällään pelasta asiaa.

Mennäänpä pari askelta taaksepäin. Tai pikemminkin syvemmälle:

MAHAAN.

Yksi vatsamme ja ruuansulatuksemme suurimpia uhkia on stressi. Aivot, vatsa ja iho ovat yhtä perhettä ja jos jollain perheenjäsenistä menee huonosti, kärsii toisetkin.

Stressi, mistä tahansa johtuva sellainen, aiheuttaa helposti tulehdustilan suolistossamme (–> suolisto = toiset aivomme). Tulehdus häiritsee suolta ruuasta pilkottavien ravinteiden eteenpäin “kuskauksessa” tukkien samalla imunestejärjestelmämme. Kun tämä supertärkeä kaiken roskan kehosta poistava järjestelmä tökkii, vaikuttaa se koko kehomme imuneisteisiin, tulehduttaen myös aivan ihomme pinnan alla olevan imunesteen. Alta aikayksikön tämä näkyykin jo ihollamme, eikä asialla ole MITÄÄN TEKEMISTÄ putsarisi tai 100e yövoiteesi kanssa.

Suomeksi: vaikka ihonhoitosi olisi 10++ tasolla, saattaa tulokset olla jotain ihan muuta. Se mitä syöt on ihan yhtä tärkeää, jopa tärkeämpää, kuin voidepurnukoiden määrä. Stressi onkin ihan oma lukunsa, josta kirjoittelen teille pian lisää.

Heartbeats_petrakorpi_eatyourselfahealthyskin

<< Believe me: your skin loves you for all the make-up free days! >>

Ruokakaupassa tallustaessani kuulen usein ääniä. Jep. Perääni nimittäin huutavat ruuat, mutta ei mitkä tahansa sellaiset, vaan ne VÄRIKKÄIMMÄT.

Punaista, keltaista, vihreää, oranssia, sinistä, pinkkiä… Korini täyttyy aina väreistä.

Jauheliha, leipä, sokeri on niin zZZzZzzZzzzZz!

Jos et tänään jaksa sen enempää pohtia kauppakassisi ja ihosi yhteyttä, niin muista edes värit. Niillä pääset jo pitkälle.

♥ ♥ ♥

Ykkösaseeni hehkuvaan ihoon ovat:

Tumma lehtivihreä: Pinaatissa, kaaleissa ja muissa lehtijuurikkaissa on runsaasti A-vitamiinia, joka estää ihoa kuivumasta. Pyri syömään vihreää joka aterialla!

Bataatti ja porkkana: Ahh kuinka tykkään syödä oranssia! Porkkanan ja bataatin väri johtuu niiden korkeasta karotenoidipitoisuudesta. Karotenoidit kuten beetakaroteeni auttavat suojaamaan ihoa UV-säteiltä ja sitä kautta säilyttävät ihon nuorekkaan hehkun.

Jogurtti, kimchi ja kombucha: Jos kehon ruuansulatuksessa on häikkää, on todennäköistä että ihosi kertoo sinulle tästä. Runsaasti probiootteja sisältävät ruuat – kuten kefiiri, jogurtti, kimchi ja kombucha – voivat auttaa tasapainottamaan suoliston bakteeritilannetta, vähentäen samalla myös iho-ongelmien syntyä. Win-win!

Lohi ja tonnikala: Omega-3 ja muita hyviä rasvoja sisältävät kalat ja äyriäiset auttavat sydämen ja verenpaineen kanssa, mutta on niillä myös ihon ikääntymiseen liittyviä etuja. Rasvahapot auttavat kosteuttamaan ihoa pitäen se pehmeänä ja kimmoisana. Samalla myös kynnet ja tukka kiittävät sinua!

Marjat: Kollageenia boostaavat c-vitamiinipitoiset marjat auttavat suojaamaan ihoa vapailta radikaaleilta, jotka voivat aiheuttaa ihon värin ja kimmoisuuden haalistumista. Marjojen lisäksi myös esimerkiksi ananaksessa on hurja määrä c-vitamiinia!

Pähkinät ja siemenet: Jos kärsit kuivasta ihosta, sinun tulee ehdottomasti sisällyttää E-vitamiinipitoiset ruuat osaksi ruokavaliotasi. E-vitskua on pähkinöiden, siementen ja avokadon lisäksi myös paljon jo mainitsemissani lehtivihreissä. E-vitamiini auttaa ihoa säilyttämään luonnollisen kosteutensa. Buhhbye kalliit rasvat, hello mantelit ja pinaatti!

Suklaa: LEMPIVINKKINI! Kaakao kosteuttaa ihoasi tehden siitä eloisan ja kimmoisan. Puhe ei valitettavasti ole Fasun sinisestä, vaan tummasta (85%>) suklaasta. Kaakaon korkea flavanolipitoisuus auttaa ihon lisäksi vaikka missä; verenpaineesta, paksunsuolensyöpään ja ikääntyvien muistiin. Pieni annos päivässä riittää!

Värikkäiden kasvisten lisäksi antioksidantteja löytyy yrteistä ja mausteista, kurkuma ollen niistä yksi parhaimmista. Detox-juomani ei ole päästä heitetty, eikä nimestään huolimatta mikään lässynlää “näin tulet yhtä laihaksi kuin barbie kolmessa päivässä” juoma. Kokeilkaa! Siihen tottuu. Ja koukuttuu.

Vika vinkkini: aamuisin tykkään syödä avokadoa, olipa se sitten riisikakun päällä, kananmunan kanssa tai smoothien seassa. Se pitää nälkää pitkään loitolla ja ihoakin tulee hellittyä sisäisesti terveellisellä rasvalla.

Onko teillä ihonhoitosalaisuuksia joiden nimeen vannotte? Pliis paljastakaa! Itse en ole testannut, mutta olen kuullut, että omenaviinietikka on mitä parahin kasvovesi.

Palataan huomenna värikkäiden annosten kera. Reseptiä pukkaa teille taas.

x,

Petra

Follow:
Petra Korpi

4 Comments

 1. June 16, 2016 / 13:23

  Oon ihan samaa mieltä, että purkkeihin panostamisen sijaan pitäisi panostaa siihen keittiön kaappien sisältöön. Kyllä huomaa heti, jos on tullut syötyä vähän mitä sattuu. Eikä hymyilytäkään niin paljon, kun olo on tukala. Hymyllä voi vähän siirtää huomiota muualle, jos on vaikka väsynyt.

  Niin se mun ihonhoitoon liittyvä juttu on uni. Huomaa naamasta niin nopeesti, jos unet jää vajaaksi. Oikee ruoka, riittävästi unta ja sitten vasta se hyvälaatuinen (luonnon)kosmetiikka.

  Ja toi sun mainitsema vesi. Pitää nesteyttää, ettei nesteet kerry ja pöhötä xD

  • Petra Korpi
   Author
   June 17, 2016 / 21:23

   Ahh Laura! Uni – mun ikuinen lempiaihe. Ihana kun muistutit, menee tähän(kin) aiheeseen paremmin kuin hyvin 🙂

 2. k
  June 16, 2016 / 13:39

  Olet todella oikeassa siinä, että onni ei löydy kosmetiikkapurkeista. Itse uskon siinä asiassa, että mitä vähempi kemikaaleja naamaansa ja ihollensa laittaa sen parempi. Ja stressi on kaiken pahan alku ja juuri. Tosin ei siltä tässä maailmassa täysin välttyäkään voi. Itse olen huomannut saavana kirjaimellisesti näppylöitä stressistä. Ruoka ja terveelliset elämäntavat ovat a ja o, mutta on asiointa joihin ei voi vaikuttaa: perimä ja ihotyyppi. Sanotaan, että katso äitiäsi, niin näet miltä ihosi näyttää vanhempana. Kuiva iho rypistyy helpommin kuin rasvainen. Toisaalta rasvainen iho usein epäpuhdas. Myös hormonaalisilla tekijöillä on osuutensa ihon kuntoon. Sillekään ei välttämättä voi mitään, ellei käytä hormonihoitoja.
  Turhaa auringossa makoilua vältän, vaikka suojakertoimia käyttäisin. Kun ei kerran rusketu, niin ei siitä juuri hyötyäkään ole. Muutenkin tämä rusketusvimma on nykyajan keksintö. Ennen muinoin se oli rahvaan merkki. Ylhäisö ymmärsi pysytellä vaatteidensa suojassa ja aurinkovarjojensa alla. Toisaalta hassua valkoihoisilta diskriminoida tumma ihoisia, mutta samalla tavoitella ja ihannoida omaa ruskettumistaan. Sille miksi toisilla leveysasteilla vallitsee tumma tai vaalea iho, on biologinen perustansa. Tosin ihminen on sekoittanut tätä pakkaa muuttamalla eri kolkkiin maailmaa.

  • Petra Korpi
   Author
   June 17, 2016 / 21:27

   Iih, oon k ihan samanlainen stressinäppylöitsijä. Tuo “katso äitiäsi” pointti oli myös tosi hyvä! Ja mitä ihon väriin ja rusketukseen tulee niin sanos muuta. Onneksi tuntuu siltä, että nykyään nuoriso on jo paljon maltillisempi auringon suhteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *