A Spoonful of E-N-E-R-G-Y

heartbeats_petrakorpi_beepollen1Energisyys on mulle kaiken a ja o.

Jos sitä ei ole, niin fiilis on helposti harmaa, löysä ja ärsyyntynyt.

Äreä blondi ei ole kivaa seuraa. (#sorimarkku)

Säännöllinen ruokailu ja veden juonti, tarpeeksi pitkät yöunet, hikiset sporttivartit, to do -listojen purkaminen jne takaavat useimmiten aika jees levelit, mutta hoppu, duuni deadlinet ja kaikenlainen säätö ja vastoinkäymiset saattaa verottaa joskus pirteydestä. Kuten tekee myös tämä talven kestävä pimeys.

Hunaja on meille tuttu, luonnon oma ihmeaine, ja sen veikataan olevan tulevaisuuden antibiootti.

Kiitos hunajakennoista kuuluu tietty kenelles muulle kuin ahkerille mehiläisille.

Thanks honey bees! 

Mutta.

Salainen energiaa tuova kikkakolmoseni ei liity hunajaan, mutta mehiläisiin kylläkin:

MEHILÄISEN SIITEPÖLY

heartbeats_petrakorpi_beepollen2petrakorpi_heartbeats_beepollen7Lusikalliseni energiaa sisältää kookosöljyä + siitepölyä.

Ai mitä siitepöly oikein on?

Siitepölyä kertyy mehiläisen takajalkoihin kun ne keräävät mettä. Kun mehiläinen saapuu pesään, siitepölyä kerätään mehiläispesän suulle asetettavan suodattimen avulla, jonka läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen. Suodatin kerää 10-50% mehiläisten siitepölystä, jättäen riittävän määrän siitepölyä myös mehiläisten ja niiden toukkien omaan käyttöön.

Siitepölyssä on paljon muun muassa:

♡ b-vitamiinia
♡ magnesiumia
♡ sinkkiä (yhteensä 59 eri mineraalia)
♡ rautaa
♡ 22 aminohappoa
♡ 31 eri rasvahappoa
♡ proteiinia (jopa 35% sen painosta)

heartbeats_petrakorpi_beepollen3Siitepölyä pidetään yhtenä maailman ravintorikkaimpana ruokana (sanovat että pärjäisimme pitkään pelkällä vedellä ja siitepölyllä). Mehiläisten siitepölyä pidetään mahdollisesti yhtenä historiamme vanhimpana ravintolisänä, sillä tarina kertoo, että jo Hippokrates (460-377 eKr.), modernin lääketieteen isä, suositteli mehiläisten siitepölyn käyttöä.

Siitepölyn erinomainen aminohappokoostumus ja runsas proteiinipitoisuus tukevat tehokkasti lihaskasvua ja monet urheilijat ovatkin ottaneet sen osaksi ravintolalisä “cocktailiaan”. Siitepöly myös tukee ruuansulatusta ja auttaa ravintoaineita imeytymään. Siitepölyllä on myös luonnollisen diureetin ominaisuuksia ja sen sanotaan vähentävän nälkää ja mielihaluja.

Joko vakuutuitte?

JESSSS!heartbeats_petrakorpi_beepollen4Ja teille jotka mietitte, mistä näitä rakeita saa ja mille ne maistuu.. Saatavuus on aika hyvä, varmasti kaikki luontaistuoteliikkeet ja jopa hyvin varustellut supermarketit pitävät näitä söpöjä pikku rakeita hyllyllään. Panostakaa siitepölyn laatuun, pienestäkin pussista tai purkista riittää pitkäksi aikaa!

Entäs se maku?

Maku on niin hyvä, että olen sanonut huijaavani tulevaisuudessa minulle (toivottavasti) siunattuja lapsia siitepölyllä “karkkina”. Maku on makea, mutta riippuu toki alkuperästä.

Käytän siitepölyä aamupuuron päällä, vispipuuron päällä (lempparini!), jogurtin kanssa, myslin seassa, smoothieissa, raaka-suklaan koristeena ymsyms.

Ja tietty tässä energiapommi lusikallisessa, jossa on luomulaatuista kookosöljyä ja päällä noin 1tl siitepölyä.

Lusikka suuhun ja zuppiduppaduiii, valmiina vaikka maratonille!

Ai niin, vielä yksi ISO PLUSSA:

Jos olette kuten meikä, kärsitte kesäisin siitepölyallergiasta. Se koivu perskele, vai olikohan ne pahemmat sittenkin horsma ja heinät.. Joka tapauksessa, hunajasta ja siitepölystä voi olla apua siitepölyallergian hoidossa. Olennaista olisi, että niitä nauttisi talvikauden ajan säännöllisesti ja mahdollisuuksien mukaan aina kotimaisia tuotteita. Asiasta kannattaa kuitenkin ehdottomasti kysäistä vielä lääkäriltäsi ennen kuin alat itse omalääkäröimään.

 

Että tällaista energiavinkkiä tällä kertaa.

Testatkaa ja kertokaa puhuinko ihan täyttä soopaa vai innostuitteko tekin näistä ihmerakeista?

x,

Petra

 

Follow:
Petra Korpi

9 Comments

 1. Miss M
  January 4, 2017 / 19:21

  Ihana postaus ja myös vastaus pohdintoihini. Tätä superfoodia on hehkutettu paljon ja olen aina jäänyt pohtimaan, että mitä jos siitepölyallergia. Kiva kun otit asian esille – ehkäpä testaan nyt talvikaudella kun altistumista ei muuten ole. Ihanaa uutta vuotta Petra!

  • Petra Korpi
   Author
   January 6, 2017 / 06:52

   Hei kiva että jutusta oli jeesiä 🙂 Meidän allergisten kannattaa ottaa siitepölyn kanssa alkuun varovasti, tai siis pikku hiljaa nostaa annosmäärää jos tuntuu hyvältä ja tällä sanovat tosiaan voivan sitten olla positiinen vaikutus kesän allergisointiin tai siis oireiden määärään. Let’s see what happens..

 2. January 4, 2017 / 21:02

  Tykkään lisäillä siitepölyrakeita aamupalaani, joko chia puuron tai jogurtin seuraksi 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   January 6, 2017 / 06:56

   Aamulla täälläkin niitä eniten kuluu! Hauska myös lisäillä aamupaloihin rakeilla hieman väriä jos sitä ei muuten ole 🙂

 3. Noora
  January 5, 2017 / 13:45

  Uujee! Olen ihan sinun blogisi vakiovieras. Tykkään, tykkään ja vielä kerran tykkään! Olen saanut tosi kivoja vinkkejä oman elämäni laadun parantamiseen ja se jos mikä on iso plussa. Kiitos siis ihanasta blogistasi! 😍☀️💯

  • Petra Korpi
   Author
   January 6, 2017 / 06:59

   Noora! Kiitos kun kommentoit, tulin SUPER iloiseksi! Paras kiitos on kun pysyt vakiovieraana ja hei nää kommentit mihin vaan liittyen on ihan parhaita 🙂 Kivaa Loppiaispäivää sulle ❤️😗

 4. hennah
  January 5, 2017 / 16:21

  Blogisi on kyllä aivan ihana! Ilahduttaa aina lukea sun tekstejä 🙂 Mua kiinnostais tietää, mitä oon ymmärtänyt väärin kookosöljystä. Koska ihmetyttää, miksi jengi sitä hehkuttaa. Käsittääkseni se on kasvirasvoista epäterveellisin sisältäen valtaosan kovaa rasvaa siinä missä vanhan kunnon rypsiöljyn rasvahappokoostumus on huomattavasti parempi. Josko sä osaisit avata tätä paradoksia mulle 😀

  • Petra Korpi
   Author
   January 6, 2017 / 07:33

   Kiitos ihana hennah! Juu tuo kookosöljy hommeli on mielenkiintoinen, itse tykkäsin rasvata sillä myös jossain vaiheessa kasvoni, mutta nyt teen niin enää vartalolle. Jotenkin se ei tuntunut enää hyvältä, vaikka muita öljyjä (esim hamppu, jojoba) edelleen kasvoilleni käytänkin. Kuuntelen usein lääkäri Olli Sovijärven sanomisia ja hänen lyhyt juttu kookosöljystä löytyy täältä.
   Monet sanovat että tutkimustuloksia ei ole vielä tarpeeksi, jotta voitaisiin esittää todisteita suuntaan tai toiseen, ja usein tutkimukset tehdään vain sen perusteella onko rasvat kovia vai pehmeitä – asia on moniulotteisempi. Kookosöljy sisältää tosi paljon keskipitkiä rasvahappoja ja keskipitkät rasvahapot käyttäytyvät meidän kehossa eri lailla kuin pitkäketjuiset rasvahapot, jotka sulavat kehossa paljon hitaammin kuin keskipitkät. Keho joutuu siis tekemään enemmän työtä jotta pitkäketjuiset rasvahapot muuttuvat käyttökelpoiseen muotoon. Nuo pitkäketjuiset rasvahapot varastoituvat myös helposti rasvaksi kehoon. Kookosöljyn rasvahapot sen sijaan ovat jo valmiiksi käyttökelpoisessa muodossa –> ehkä tämän vuoksi tämä lusikallinen nopsaae energiaa on toimivan tuntuinen 🙂
   Itse balanssoin öljyjä eli tykkään saada rasvaa kalasta ja pähkinöistä (ja pähkinöistä puristetuista öljyistä), mutta myös rypsi- ja hyvälaatuista oliiviöljyä kuluu keittiössä kokkailuissa myös paljon. Oon tosi kiinnostunut TCM:stä (traditional chinese medicine) ja Ayurvedasta yms “idän ihmetieteistä” ja siksi tuon kookosöljyn käyttö on tuntunut luonnolliselta, sitä kun on siellä käytetty jo vuostuhansia.
   Ehkei ihan paradoksi auennut vielä, mutta seuraillaan mitä fiksut tiedemiehet sanovat 😉

   • hennah
    January 9, 2017 / 10:26

    Hei iitos Petra! Olipas hyviä ajatuksia noista rasvahapoista. Enpä oo tullutkaan ajatelleeksi asiaa, kun aina vouhotetaan vaan kovista ja pehmeistä rasvoista kuten sanoitkin 🙂 Lukaisin myös artikkelin ja siinä oli kyllä hyviä pointteja. Jatkan siis kookosöljyn käyttöä ja tutkimustulosten seurailua. Ihanaa viikkoa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *