Travel

Vastuu On Meillä Kaikilla – Vinkit Vastuulliseen Reissaamiseen

🙁

Filikseini olivat eilen aamulla surullisen häkeltyneet kun uutiset kertoivat Jenkkien Presidentin tämänkertaisesta tempusta.

Maailman yksi vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, Mr. Trump, ilmoitti puheessaan Yhdysvaltojen jättävän Pariisin ilmastosopimuksen.

Aprillipila käväisi mielessä mutta nopsaa tajusin että se päivä meni jo.

Hmph.

Toisaalta, asia ei kai ollut sen suurempi yllätys.

Homma tuntui silti niin käsittämättömältä, etten oikein edes osannut käsitellä sitä aivosopukoissani. Palasin ajatuksissani Leonardo Dicaprion Before the Flood -dokumenttiin ja mietin kuinka eri maapallolta ihmiset täällä planeetta Maan päällä oikein ovatkaan.

Maapallo lämpenee. Tästä tiedemiehet ovat samaa mieltä.

Lähdin kirjoittamaan teille tästä sanasen myös erään lukijani inspiroimana. Kirjoitin nimittäin pari päivää takaperin kaukokaipuusta, siis ainaisesta reissuhimosta ja sen kanssa pärjäämisestä. Lukijani haastoi meikäläisen ja kysyi ajatuksistani reissaamisen ekologisuuteen liittyen.

REHELLISESTI, aluksi ähisin itsekseni: “eikö koskaan mistään saa puhua kevyen leppoisasti?! Reissaaminenhan on ihanaa!”

Vaihdoimme pari viestiä ja ääni kellossani olikin jo ihan eri.

Kiitos tälle ihanalle, fiksulle lukijalleni! <3

Ajatuksen virtana ajattelin kirjoitella tähän muutamia sekalaisia pointteja vastuulliseen reissaamiseen liittyen. Pliis jatketaan tätä keskustelua vaikkapa kommenttiboksin puolella – olisi ihana kuulla teidän ajatuksia ja vinkkejä. Pakko kai se on vielä sanoa, että vaikka dokkareita on tullut katseltua, niin myönnän etten ole asiassa läheskään niin perillä kuin toivoisin. Onneksi aina voi oppia!

♡ rakastan minireissuja (ne piristävät arkea) mutta nämä tulisi pyrkiä jättämään ihan minimiin. Paras vaihtoehto olisi lentää kerralla pitkälle lomalle ja suoralla lennolla, sillä nousut kuluttavat aina eniten.

♡ kävele, pyöräile ja käytä julkista liikennettä (niin reissussa kuin kotona).

♡ tasapainoitat turistivyöryn vaikutusta mikäli voit vierailla kohteessa sesonkiajan ulkopuolella.

♡ jos matkustat luonnonsuojelualueille tai lähdet vaikkapa sukellusreissuun, perehdy asiaan entistä paremmin ja valitse kohde tarkkaan.

♡ haluatko tosissaan nähdä sirkuksessa elefantin tasapainoilevan yhdellä jalalla pallon päällä? Eläintarhat ja sirkukset – harkitse tarkkaan!

♡ valitse mahdollisuuksien mukaan ympäristövastuuta kantava hotelli (NYC:n lempparini on 1 Hotel Central Park)

♡ juo hanavettä jos se on juotavaa (tuhansista ja tuhansista tyhjistä vesipulloista muodostuvat jätevuoret olivat vaihtoaikanani Aasian eri maissa erittäin surullinen ja yleinen näky)

♡ syö paikallisten pitämissä ravintoloissa kansainvälisten jättiläisketjujen sijaan.

♡ osta tuliaiset suoraan paikalliselta käsityöläiseltä.

♡ kunnioita paikallisia uskomuksia, selvitä paikallisten käytöstapoja ja pukeudu kohdemaahan sopivalla tavalla.

Kun pidät mielessä että reissu on täynnä satoja pieniä valintoja ja olet avoimin mielin matkassa, niin olet jo oikealla polulla.

Olitpa kotona tai reissussa: kierrätä, sammuta valot, suosi luomua (tai pikemminkin lähiruokaa), äläkä läträä vedellä (Markku jos luet tätä niin HUOM!!). Äänestä kotimaassa puoluetta/henkilöä joka puhuu kestävän kehityksen puolesta. Käy kirppareilla mummisi kanssa. Vähennä tyhjänpäiväisia ostoksia.

Kannustan ehdottomasti reissaamaan mahdollisuuksiesi mukaan ja samalla ottamaan huomioon tämän listan kaltaisia tärkeitä “pikku” juttuja.

Erityisesti talvisin Suomessa asuminen tuntuu olevan aika raskasta ympäristölle.

Koska blogini on melko ruokapainoitteinen niin siitä tässä vielä pari sanaa.

Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista sanotaan olevan suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen, joten ilmastomyönteisen ruoan suosiminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Keskeisiä toimia ruuan ilmastovaikutusten vähentämisessä on eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen ja kasvisten osuuden lisääminen. Kotimaisuus ja luomu kannattavat. Myös jätteeksi joutuvan ruuan määrää pitäisi pystyä vähentämään.

Jos teiltä löytyy hyviä vinkkejä kirjallisuudesta tai dokkareista ilmastoon liittyen, niin kuulisin tosi mielelläni. Tämä on asia, josta opin mielelläni lisää.

Nyt hoitokoiran kanssa ulos temmeltämään. Energiaa nimittäin tuossa pennussa riittää.

x,

Petra

 

You Might Also Like

21 Comments

 • Reply
  Lii
  June 3, 2017 at 17:03

  Hyvä kuulla että olet kiinnostunut kestävän kulutuksen puolesta, mielestäni se on äärimmäisen tärkeä aihe mitä pitemmälle me tätä planeettaa kulutetaan. Dokkarit jotka minulle valottivat aihetta hyvin olivat “Racing Against Extinction” missä käsitellään kuinka ilmaston lämpeneminen ja kulttuuri tavat vaikuttavat eläinten elämän kaareen sekä ecologiaan ja “True Cost” joka taas kertoo muodin ja vaateteollisuuden haitoista maapallolle.

  • Reply
   Petra Korpi
   June 4, 2017 at 14:57

   Lii sulta tulee aina ihan 10+ vinkit! Kiitos!! Molemmat dokkarit kuulostavat erinomaisilta.

 • Reply
  Anni
  June 3, 2017 at 22:16

  Netflixistä dokkarit “Cowspiracy” ja “Foodie choices” – erittäin hyviä! Kyseiset dokumenttien katsomisen jälkeen minusta tuli kasvissyöjä puoli vuotta sitten ja veikkaisin, että kohta täysin vegaani. 🙂 PS. Olet ihana! <3

  • Reply
   Anni
   June 3, 2017 at 22:16

   Oho, siis “Food choices”! 😃

  • Reply
   Petra Korpi
   June 4, 2017 at 14:55

   Kiitti Anni! Cowspiracy on katsottu mutta Food choices ei. Menee HETI katseluun tänään! PS. Säpäs olet! Kiitos kun kommentoit ja vinkkailit! <3

 • Reply
  Mjau
  June 3, 2017 at 22:38

  Vau mikä kirjoitus, kiitos tästä! Tiesin että sulta kyllä irtoaa inspiroiva teksti aiheesta kuin aiheesta! Ihana Petra 💜
  Heräsin aikoinaan kivuliaasti reissaamisen epämukavaan puoleen, kun luin erään ilmastovanhemman kirjoittaman tekstin aiheesta. Olin kyllä tiennyt asian, mutten kuitenkaan tiedostanut ja tuntenut luissa ja ytimissä. Ja onhan se kerrassaan v-mäistä, kun todella tajuaa valintojensa vaikutukset, paluuta entiseen ei enää ole. Onpa sitten kyse omien valintojen ilmastovaikutulsista tai jostain muusta omien valintojen aiheuttamasta asiasta.
  Olit kerännyt hyviä vinkkejä, itse pyrin reissaamaan kerralla pitemmäksi aikaa eli useammaksi kuukaudeksi ja harvemmin. Mahdollisuuksien mukaan jollain muulla tavalla kuin lentäen. Tosin tästäkin olen kuullut monenlaista kuten esim. että Tukholmaan olisi ekologisempi mennä lentäen kuin laivalla, mutta en ole varmistanut tietoa. Huohs. Mutta kuvittelisin, että tämän hulvattoman lentomatkailun aikakausi alkaa olla ohi, ainakin omalta osaltani se on jo menettänyt suurimman hohtonsa. Nyt lähinnä mietin, mihin sitä siirtyisi loppuelämäkseen 😉

  Kiva kun mainitsit myös ruoan ympäristövaikutukset. Lihan tehotuotannon tosiaan väitetään aiheuttavan enemmän päästöjä kuin kaikki matkustaminen yhteensä. Kuulostaa uskomattomalta. Mutta sekään ei poista sitä faktaa, että matkustamisesta kuormittaa armasta palloamme myös, söipä sitä mitä tahansa.
  Onneksi elosta voi kuitenkin nauttia niin monin tavoin, varsinkin silloin kun voi seistä kevein mielin valintojensa takana!

  • Reply
   Petra Korpi
   June 4, 2017 at 14:54

   Voi kiitos! Palaute nimen omaan sulta tähän postaukseen lämmittää oikein paljon 🙂 😉 Tuo vikan lauseen loppukaneettisi oli ihana, pyritään siihen! Ja kun nyt mainitsit esimerkkinä tuon Tukholmaan veneilyn vs lentämisen, niin juuri tällaisista olisi kiva tietää faktoja eikä vaan jonkun päästä laskettuja arvioita. Näin olisi helpompi tehdä ratkaisuja ja ymmärtää kokonaiskuvaa paremmin. Toivon mukaan ekologisista valinnoista kirjoitetaan yhä enemmän ja enemmän asiantuntijoiden johdosta.

 • Reply
  Paquela
  June 3, 2017 at 22:58

  Hyvä kirjoitus! Itselläni tuli vielä mieleen,että retkiä tms kohdemaassa valittaessa kannattaa tutustua retkien tarjoajiin tarkkaan. Itsellä valitettavasti käynyt muutaman kerran niin,että valitsin väärän tarjoajan ja tässä tapauksessa eräs ulkomaalainen oli tullut tekemään veneretkiä turreille ja vei rahat mukanaan kotimaahansa. Eli tänne (tässä tapauksessa Huippuvuoret) rahat eivät jääneet 😔 Toinen juttu mikä tuli mieleen,että itselle ainakin on tärkeää että retkien tarjoajat jne kunnioittavat luontoa ja eläimiä ja toteuttavat retket hyvillä arvoilla. Esim Thaimaassa en lähtisi elefanttiretkelle tämän takia. Ylihuomenna matkaan Islantiin, ja aion olla valveutunut matkaaja ☺️

  • Reply
   Petra Korpi
   June 4, 2017 at 14:49

   Kyllä! Mainiot pointit! Varmasti monelle, meikäläiselle mukaan lukien, voi helposti käydä kuten sulla Huippuvuori-tapauksessa :S Ja jep, vastuulliset kriteerit täyytävää elefanttiretkea saa varmasti kaivaa kiven alta. Mutta oih, IHANAA Islantia! Kuulen oikein mielelläni vinkkkejä, sillä meillä saattaa matka viedä sinne heti ensi vuoden alussa.

 • Reply
  Riikka
  June 5, 2017 at 00:19

  Hyvä teksti ja myös ajankohtainen, kun matkustelusta on tullut nykypäivänä edullisempaa ja trendikkäämpää. Yleisesti pidän itse mielessä elämän yksinkertaistamisen monessakin mielessä, mikä vähentää myös kulutusta ja todellakin rahoittaa omaa mieltä. Eettiset ja ekologiset valinnat on plussaa. Tässä keskustelussa ei ole vielä mainittu vaatteiden ja tavaroiden ostelua. Eikö riittäisi ostaa vain tarvittava (esim. Capsule wardrobe -tyylisesti) ja panostaa laatuun, uusiutuviin materiaaleihin ja eettisiin/ekologisiin valintoihin. Olisi mielenkiintoista nähdä, jos joku nimekäs julkkis alottaisi tällaisen muodin ja me kuluttajat alkaisimme antaa esimerkkien myötä ääntämme pikamuodin lopettamiseksi. Tästä syystä kyllästyin itse mm. moniin muotiblogeihin, koska voin pahoin siitä kaikesta krääsästä ja jokapäiväisistä uusista tavaroista. Eksyi hiukan aiheesta, mutta ehkä antoi jollekkin ajattelemisen aihetta 🙂

  • Reply
   Riikka
   June 5, 2017 at 00:26

   *rauhoittaa (ei rahoittaa) omaa mieltä 😀 Toki mahdollisesti säästetyillä rahoilla voi myös rahoittaa sijoituksia, ekologisempaa matkailua tai vaikkapa hyväntekeväisyyttä <3

   • Reply
    Petra Korpi
    June 5, 2017 at 21:41

    Aivan ihana kommentti, kiitos Riikka! Olen samaa mieltä ja ihan innostuin tuosta capsule-ajatuksesta. Konkretisoit ajatuksesi tosi hyvin! Kiitos inspiraatiosta ❤️🙌🏻 Vaatteista ei ollut tekstissäni puhe mutta eräs lukijani vinkkasi katsomaan dokkarin nimeltä “True Cost” joka kertoo muodin ja vaateteollisuuden haitoista maapallolle. Menee pian katseluun!

 • Reply
  L.
  June 5, 2017 at 16:58

  Suosittelen myös tutustumaan lentolaskuriin ja selvittämään paljonko lentomatkat tuottavat päästojä: http://www.lentolaskuri.fi .

  • Reply
   Petra Korpi
   June 5, 2017 at 21:26

   Kiitos! Tähän ehdinkin jo hieman tutustua. Oikein hyvältä vaikuttaa 🙂 Vielä kun saisi luotettavasti vierelle esimerkiksi veneilyn vertailuun..

 • Reply
  vaappu
  June 5, 2017 at 21:21

  Tarkoitatko talvisin Suomessa asumisen raskaudella sitä että ihmisten pitää välttämättä matkustaa silloin ulkomaille vai mitä? Kerran olen elämässäni käynyt talvella aurinkolomalla ja olen edelleen elossa vaikken pimeästä ja kylmästä pidäkään.

  • Reply
   Petra Korpi
   June 5, 2017 at 21:24

   En tarkoittanut lainkaan lomailumielessä. Talviaika on ympäristölle paljon raskaampaa lämmityksen, ruuan tuonnin jne myötä.

 • Reply
  vaappu
  June 5, 2017 at 21:27

  Ja, ei sillä että olisin todellakaan mikään puhdas pulmunen itsekään, mutta ei sillä ole mitään eroa jos presidentti on että “fuck the Earth”, kuin jos miljardit ihmiset ajattelee “matkustaminen (tai muu mikä ympäristöä kuormittaa) on niin ihanaa, että teen sitä omaksi huvikseni välittämättä mitä siitä seuraa”, sama välinpitämättömyys kyseessä. Ihmisillä on sellaiset johtajat kuin he ansaitsevat..

  • Reply
   Petra Korpi
   June 5, 2017 at 21:38

   Ymmärrän hyvin pointtisi mutta kyllä maailman suurvaltojen päämiehillä ja Pariisin ilmastosopimuksen kaltaisilla kansojen välisillä tavoitetiloilla on mielestäni iso vaikutus myös yleisöön. Nyt Trumpin ilmoituksen jälkeen on kuultu hätähuutoja muun muassa monilta saarivaltioilta, jotka ovat uhassa hautautua alati nousevan meriveden alle. Presidentti joka uskoo ilmastomuutoksen olevan huijaus jakaa mielestäni erittäin huolestuttavaa viestiä ympärilleen. Ja täytyy muistaa ettei tässä ole ainoastaan matkustamisesta kyse vaan isosta kokonaisuudesta jossa juuri esimerkiksi ruualla on iso merkitys.

 • Reply
  vaappu
  June 5, 2017 at 22:08

  Jotkut ovat sanoneet, että Usan vetäytyminen voi olla parempi nykyisen pressan vuoksi, ja ehkä se herättää sitten vaikkapa suuryrityksiä ja muita toimimaan toisin. Itse olen kyllä varma, että Trump tietää kyllä ilmastonmuutoksen olevan totta, ei hän tyhmä mies ole, joku taloudellis-poliittinen syy lie vetäytymisen taustalla koska hän sanoi “etsivänsä paremman diilin” joten toivotaan että se löytyy.. ja kyllä, turha matkustelu ei tosiaankaan ole ainoa ongelma.

 • Reply
  hennah
  June 27, 2017 at 15:54

  Mua kiinnostaa myös luomu- vs. ns. tehotuotantoajattelu. Itsekin suosin luomua ja lähiruokaa, mutta. Olen kuitenkin lukenut, että joidenkin tuotteiden osalta (mm. kananmuna ja siipikarja) luomutuotannosta aiheutuisi enemmän päästöjä ns. tehotuotantoon nähden. Muistaisin myös, että kaikille ihmisille ei riittäisi luomuviljaa, sillä tuotantosykli on merkittävästi hitaampaa.

  • Reply
   Petra Korpi
   June 27, 2017 at 15:55

   Mahtavat pointit! Kiitos hennah ❤️Tähän on hyvä perehtyä lisää 👍🏻

  Leave a Reply