Heartbeats City Guide: New York Part 1

Nyc_cityguide2New York.

Lempikaupunkini.

Sille elolle, värille ja pulssille ei kilpaile mikään muu kokemani miljoonakaupunki! New York herättää harmaasta unesta ja saa samalla unelmat lentämään. Se saa ainakin itseni kurottamaan korkeammalle ja tekemään entistä enemmän duunia tavoitteideni eteen. Se on jotenkin semmoinen potku persuuksille!

Siskoni Kiira muutti NYC:iin tänä vuonna ja kiittää kämppänsä paksuja ikkunoita, sitä nonstop meteliä ja huminaa kuulemma tekee mieli päästä välillä pakoon. Kiira kun on semmoinen luonnollinen peikkolapsi ja viihtyy parhaiten puistossa, on häneltä jo muutamaan otteeseen ehditty kysymään “is everything ok, are you doing fine?” sillä Kikin rauhallinen hengailu ja hymy kuulemma hämmentävät ihmisiä. Ison Ompun asukeilla on tapana tehdä tolkuttomasti töitä, eikä aikaa yksin ihmettelemiselle monilla näemme ole. Manhattanin ulkopuolella toki asia varmasti tasoittuu hieman.

Asuminen jossain on luonnollisesti täysin eri juttu turistimenoon verrattuna, mutta ainakin tähän mennessä on tehnyt joka ikinen kerta mieli “missata lento” ja jäädä istumaan Kiiran kanssa sinne puiston penkille.

Olen kai jollain tapaa syntynyt onnekkaiden tähtien (vai sittenkin omenpuun?) alla, sillä olen päässyt vierailemaan NYC:ssä jo noin 15 kertaa. Tällä kokemuksella jaan nyt teidän kanssa parhaat palat tuosta hampurilaisten kotikaupungista.

Jaoin postauksen kahteen osaan, tämä eka painottuu yleiseen kaupunkifiilistelyyn (osa vinkeistä pätee siis moneen muuhunkin kaupunkiin) ja tokassa tulee ne ehkä makoisammat tipsit eli raflat ja kaikki syömiseen liittyvä.

– KÄVELE JA IHMETTELE –

New Yorkissa on niin perskeleesti porukkaa ettet näytä ollenkaan hölmöltä kartta kädessä. Ihmiset ovat avuliaita eli voit kysyä mitä tahansa keneltä tahansa! Aikaero herättää ainakin meikän aina TOSI aikaisin enkä rakasta mitään muuta niin paljon, kuin lähteä happihyppelylle tyhjille kaduille. Se on aikalailla vuodenajasta riippumatta aika maagista nähdä Manhattanin herävään uuteen päivään! Kun kävelet päivittäin kilsakaupalla, ei tarvitse myöskään stessata niitä herkullisia hampurilaisia ja treenaamattomuutta. Kunhan askelmittari paukkuu! 🙂

Aikaa ei kannata tuhlata liikaa Times Squaren hoodeilla, vaan suuntaa rohkeasti alas esimerkiksi Sohon, East Villagen, West Villagen, Greenwich Villagen sekä Meatpacking Districtin kaduille, sillä näiltä alueilta löytyy sitä aidompaa tunnelmaa.

– PUKEUDU OIKEIN (LENKKARIT JALKAAN!) – 

Heartbeats_petrakorpi_nyc5New Yorkissa, kuten meilläkin, on 4 vuodenaikaa. Kesällä HIKI ja talvella niin järjettömän kylmä. Koska kaupungin kokee parhaiten kävelemällä, suosin aina siihen sopivia matkatavaroita. Lenkkarit on parhaat kaverisi! Ihan sama vaikkei olisi liikenteessä yhtä tyylikkäänä kuin muotibloggaajat, en usko että hekään tarpovat katuja kilsakaupalla niin hehkeinä 😉 

– VARAA ASUMUS AJOISSA –

NYC:n hotlat ovat sikahintaisia eli suosittelen hyvissä ajoin varaamista. Yleensä suosimme Airbnb-asumista, mutta Nycissä nekin ovat oikeastaan hotellien hinnoissa. Jos budjetti ei ole super tiukka, niin esimerkiksi 1 Hotel Central Park sekä Dream Downtown ovat ihanat hotellit.

– PUISTOT – 

Heartbeats_petrakorpi_nyc8New Yorkissa on pilvenpiirtäjien ja sementtiviidakon vastapainoksi nautittava puistoista, joista Central Park on luonnollisesti se kunkku. Aivan upea, täysin maineensa veroinen puisto kätkee sisälleen vaikka mitä. Kunnon turrepuuhaa, mutta ai vitsi kuinka kivaa oli soudella keskellä puiston yhtä lätäkköä. Noin 15dollaria 30minuuttia ei ollut lainkaan paha hinta siltä huvilta ja me suomalaiset saamme  olla ylpeitä soututaidoistamme, josta jäi 95% veneilijöistä toooosi kauas. LOL!

Heartbeats_petrakorpi_nyc3Heartbeats_petrakorpi_nyc4Toinen lempipuistoni on Bryant Park ja sen laidalta löytyy myös vierailun arvoinen (sopiva ihan vaikka pikapistäytymiselle) NYC Public Library. Sinkkuelämää tunnelmaa ja vanhojen kirjojen tuoksua!

– HOP ON HOP OFF –

Älä stressaa nähtävyyksistä liikaa. En suosittele käyttämään kallisarvoista aikaa jonoissa tai muuten vaan “must see” jutuissa. Kuka muutenkaan haluaa välttämättä päästä Vapaudenpatsaan pään sisälle? Not me! Vapaudenpatsaan by the way näkee kivasti Staten Island ferryltä. Maisemia on perinteisesti ihailtu Empire State Buildingin katolta, mutta suosittelen ennemmin Rockefeller Centerin kattoa, the Rockkia. Jonot ovat (ainakin olleet) lyhyemmät ja näkymät yhtä makeat. Jouluaikaan NYC on erityisen maaginen ja tällöin kannattaa pyörähtää parit piruetit Rockefellerin edustan jääkentällä.

Heartbeats_petrakorpi_nyc2Ja sitten asiaan: yksi lempijuttujani suurkaupungeissa varsinkin jos aikataulu puskee päälle on HOP ON HOP OFF turrebussit. Äärimmäisen kätevä konsepti Nycissä ja pääset samalla Manhattanilta pois Brooklynin/Williamsburgin puolelle! Vaikket kuuntelisi kuulokkeista tarinoita lainkaan, niin kiertoajelu on joka pennin ja tunnin arvoinen! Trust me!

– PISTÄYDY POIS MANHATTANILTA – 

Brooklyn ja Williamsburg ovat “must see” listalla jo ihan ekakertalaisellekin! Myöhemmin tulossa niitä raflasuosituksia eli stay tuned! Brooklyn bridge on upea silta jonka päästä päähän käppäily on ainakin kivalla kelillä kiva juttu turremassoista huolimatta 🙂

– MUSEOIDEN JA MUSIKAALIEN KAUPUNKI –

Heartbeats_petrakorpi_nyc10Kävimme viime reissulla 9/11 Memorial museossa ja tämä uudehko museo tuo tunteet vahvasti pintaan. Suoraan WTC:n raunioiden päälle rakennettu museo saa koko porukaltamme suosituksen. Myös tutummat MoMa sekä the Metropolitan Museum of Art ovat käynnin arvoisia, mutta jos olet tarkempi taiteen tutkija, niin näissä menee pieni ikuisuus. Viime reissulla oli tarkoitus käydä myös uusimmassa modernin taiteen museossa Whitneyssä, mutta tuo olikin tiistai-päivät suljettuna. Sinne siis ensi kerralla! Whitneyn voi yhdistää myös yhteen kivaan “nähtävyyteen”, High Lineen, joka on hieno hylätyn ilmajunaradan raiteille rakennettu puistokatu kaupungin päällä.

Heartbeats_petrakorpi_nyc1Musikaaleja olen käynyt katsomassa vain pari kertaa, mutta ovat nekin maineensa veroisia! Tosin ekana (ja ehkä tokanakin) iltana jetlag on sen verran tuhti, että myöhäisnäytökseen meinaan nukahtaa ihan pakostakin. Seuraavaksi listalla on the Book of Mormon. Kukaan nähnyt tätä, suositteletteko?

– CITY-PYÖRÄT JA METRO-KORTIT – 

Heartbeats_petrakorpi_nyc9City-pyöriä näkyy kaduilla paljon ja ne ovatkin tosi kätevä tapa liikkua. Välillä tosin vähän hirvitti polkea ruuhkassa puikkelehtelevien autojen seassa, mutta jos ottaa etukäteen selvää pyöräkaistoista paremmin kuin me, niin pärjää varmasti hyvin. Metrokortti on myös kätevä, sillä metro on se luotettavin, helpoin ja nopein tapa liikkua Nycissä. Takseja eli yellow cabeja tulee käytettyä silloin tällöin, sillä näin pääsee ihailemaan rennosti maisemia toisin kuin metrotunneleista käsin. Uberit olivat yllättävän samoissa hinnoissa kuin normitaksit. Omat jalat ovat ehdottomasti paras liikkumaväline Isossa Ompussa <3

– SHOP UNTIL YOU DROP –

Heartbeats_petrakorpi_nyc11Jos kukkarosi pullottaa shoppailudollareita, niin onneksi olkoon! NYC on ihana shoppailukaupunki. Hinnat ovat tosin nousseet koko ajan ja kurssikin on meille menneisiin aikoihin verrattuna aika karmea, netistä löytää usein samat jutut halvemmalla hintalapulla. Viime kertoina on tullut vietettyä aikaa enemmän muualla kuin kaupoissa, mutta pari kestolemppariani ovat Uniqlo, Bandier (cool sporttivaatetaivas), Club Monaco, Lululemon, James Perse ja tavarataloista Bloomingdales. Valikoimaa piisaa ja välillä aleprossatkin ovat yllättävän piristäviä! Sniikkerit Nycin tuomisina ovat aina mieluisat 🙂

– TUHLAA TAPAHTUMALIPPUIHIN – 

Heartbeats_petrakorpi_nyc6Heartbeats_petrakorpi_nyc12New Yorkissa tapahtuu niin paljon, että joka kerta tarjolla on jos jonkinmoista tapahtumaa. Olipa se sporttia tai kulttuuria, niin lippujen osto kannattaa aina. Viimeksi kävin toistamiseen tenniksen US Openissa ja vitsi mikä tapahtuma tuo onkin! Menkää ja kokekaa! Kannatan shoppailupennosten sijoittamista elämyksiin!

Maailmassa asiat elää ja muuttuu koko ajan ja New York on tästä elävä esimerkki!

Joskus toivon pääseväni joko melomaan kanootilla East Riverillä tai taivaalle ihailemaan maisemia helikopterista käsin! Myös kunnon gospel-messu Harlemissa olisi hieno kokea!

Lisää NYC vinkkejä tulossa herrrkullisten ravintoloiden muodossa!

Kuola valuu jo,

Petra

 

Follow:
Petra Korpi

12 Comments

 1. Miss M
  October 26, 2016 / 08:01

  Wow, oot todellakin syntynyt onnekkaiden tähtien alla, tai vähintäänkin Nycin lippu kourassa haha! Kiitos kattavasta oppaasta, just tällaista kaipaa paikkaan, jossa on niin paljon nähtävää ja tekemistä että helposti päätyy vaan säntäilemään ympäriinsä hätäisesti 😀 Mä en valitettavasti ole vielä koskaan kyseisessä kaupungissa päässyt käymään, mutta se on seuraavana listalla eli lentotarjouksia odotellaan 🙂 Ravintolapostausta odotellessa siis!

  • Petra Korpi
   Author
   October 27, 2016 / 08:15

   No nyt MISS M – Nyciin on usein hyviä tarjouksia 350e kieppeillä eli ei kun joku kiva kevätreissu taskuun 🙂 Se on sääli että siellä on asuminen niin kallista, mutta on se silti ihan heittämällä niiden menetettyjen pennosten arvoista! Rafloja tulossa, MMmMmMmmmm!

 2. October 26, 2016 / 21:29

  Mainio kokoelma vinkkejä! Kaksi kertaa olen päässyt tuolla käymään ja komeampi puoliskoni sai jopa asua siellä vuoden. Hän on nähnyt Book of Mormonin ja kehui sitä parhaaksi koskaan näkemäkseen musikaaliksi. Jos ei ole liian tiukkapipoinen, niin tykkää varmasti ja saa nauraa mahansa kipeäksi 😉 Itse kävin myös tuolla Harlemin gospelmessussa ja sekin oli aikamoinen kokemus. Korvatulppien kanssa kannattaa mennä! Herkkupostausta jään jo odottamaan 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   October 27, 2016 / 08:23

   Ai sieltä löytyi kertaheitolla sekä gospel- että Book of mormon kokemusta <3 Kiitti, tuo Book of Mormon on varmasti ihan mun makuun - täytyy ensi reissulle hommata liput 🙂
   Gospelia jään vielä miettimään, mainio tuo korvatulppavinkki 😉

 3. Laura
  October 26, 2016 / 22:16

  Voi ei, tuli ikävä Nykiä ❤️! Jotkut kaupungit vaan on semmosia, että niihin haluaa aina vaan uudestaan ja uudestaan!
  Tosi hyvä teksti ja jotenkin tykästyin kovasti tuohon soutukuvaan :).. hieno otos 👍🏻

  • Petra Korpi
   Author
   October 27, 2016 / 08:25

   Kiitos Laura! Ja eikö vaan, Nycistä kun näkee kuvia, niin tulee aina hetkessä hirveä hinku päästä takaisin! <3

 4. Marika
  November 1, 2016 / 20:39

  Hei Petra! Olen suuntamassa Nykiin tammikuussa! Onko jtn ravintola vinkkiä tänne suuntaan missä kantsis käydä?
  P.s mistä toi lenkkarikuva on otettu? 😉

  • Petra Korpi
   Author
   November 2, 2016 / 08:04

   Moi MArika! Nycin ruokavinkit on tulossa luultavasti blogiin jo tällä viikolla 🙂 Lenkkarikuva on Sohossa sijaitsevasta tosi makeesta sniikkerimestasta nimeltä Stadium Goods 🙂

 5. Lau
  November 27, 2016 / 13:36

  Heippa, helmikuussa odottelee Nycin matka ja oisin kysyny noista musikaaleista, mitkä olet itse nähnyt ja olivatko hyviä?

  • Petra Korpi
   Author
   November 29, 2016 / 15:35

   Heips, olen itse käynyt vaan muutamassa (Grease, Billy Elliot, Jersey Boys ja Chicago – näistä lempparit Billy E ja Jersey Boys) mutta omalla listallani seuraavaksi on ehdottomasti paljon kehuttu Book of Mormon. Jostain syystä haluaisin nähdä myös Aladdinin kovasti 😍 Kerrothan jos pääsit Broadwaylle että mihin päädyitte ja mitä pidit. Se mun Nycin raflapostaus on myös tulossa vihdoista viimein 😋Joka tapauksessa mmmmahtavaa helmikuista Nyciä! 👏🏻 Muistathan myös pukeutua lämpimästi, siellä on usein tuohon aikaan hyytävän kylmä!

   • Lau
    November 29, 2016 / 19:38

    Jes ravintolapostaus 👍🏼
    Joo pitää laittaa paljon päälle ❄️❄️
    Itseäni kiinnostelis Leijonakuningas ja Aladdin, ehkä jompaan kumpaan noista päädytään. Book of Mormonia kyllä myös kehuttu… hmm pitää pohtia tätä 🤔
    Kivaa viikon jatkoa! Jään odottamaan ravintolapostausta 😋

    • Petra Korpi
     Author
     December 1, 2016 / 14:32

     Hei kerrothan sitten kumpaan päädyit! Varmasti molemmat takuuu-disney-varmaa kamaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *