Bits and Beats: Adventures In Cape Town & Around

Olen saanut muutaman kyselyn tammikuisesta Kapkaupungin matkastamme ja ajattelin koota reissun tiivistetysti yhteen postaukseen. 2 kuukautta siitä jo melkein ehtikin vierähtää, mutta helposti silti muistui ne ihanat maisemat ja kokemukset mieleen.

Ensikertalaisena Etelä-Afrikassa odotukset oli kieltämättä aika korkealla. Ei kai kukaan lentäisi 15 tuntia mihinkään mälsään paikkaan lomailemaan?

Edes maan ja Kapkaupungin rikollisuusaste ei saanut liioin huolestumaan. Kun reissaa pienestä pitäen, oppii olemaan sopivasti varuillaan vähän väkisinkin ja pitämään huolta itsestään erinäköisissä tilanteissa.

Eniten meitä taisi jännittää vasemmanpuoleinen liikenne ja siellä ajaminen. Sekin onnistui hyvin, mutta kauhutarinoita lähipiiristäkin tuntien, tuli ajamiseen oikeasti keskittyä. Ajaminen itsessään kyllä sujui hyvin, manuaalivaihteillakin, mutta kaikenlaiset pysähdykset kuten bensiksellä käynnit jne tulee ottaa tarkasti, sillä niiltä tulee tosi helposti vanhan tutun kaavan mukaan lähdettyä väärälle kaistalle eli väärään suuntaan päin vastaantulijoita.

Vasta lentokentällä kuulimme, että valuuttakurssi olisi meille oikein suosiollinen –  ja se kyllä tuntui hinnoissa. Ruokakaupat, ravintolat, tekemiset, bensat jne tuntuivat suomalaiselle puoli-ilmaiselta. Asuminen Kapkaupungissa kuitenkin maksaa, hotellit pulittavat yllättävän paljon eikä lentojakaan löydy Lentodiileistä.

Aloitimme reissumme ajamalla suoraan Kapkaupungin lentokentältä upeaa Garden Route tietä pitkin Garden Route Game Lodgelle, jossa luvassa oli minisafari. En voisi reissata niin kauas ja olla näkemättä yksiä maailman upeimmista eläimistä! Tämä Tripadvisorissa (matkailijan paras kaveri!) hehkutettu paikka oli käynnin arvoinen ja suosittelisinkin sitä kovasti lapsiperheille, vanhemmille ja kaikille, jotka toivovat saavansa safarikokemuksen hieman lähempää Kapkaupunkia. Originaalimman safarin tehdäksemme olisi pitänyt melkeinpä lentää Johannesburgiin ja aikaakin olisi tarvittu enemmän. Ensi kerralla, ensi kerralla.

Heartbeats_petrakorpi_1

<< Ahh, finally we’re here! >>

heartbeats_petrakorpi_2

<< Always traveling in yoga pants. Maybe not the most stylish thing to do but I don’t care. Comfy AF! >>

Heartbeats_petrakorpi_3

<< Calm before the storm >>

Heartbeats_petrakorpi_4

<< Eating the colors of a rainbow >>

Heartbeats_petrakorpi_6

<< The road was soooo slippery due to heavy rain that our car got stuck and we were left to be eaten by all the wild animals. LOL! >>

Heartbeats_petrakorpi_7

<< Giraffes were my favorites! >>

Heartbeats_petrakorpi_8

<< Take a look at the elephant’s ear, it’s the shape of Africa. Duh, of course! >

Safarilta matkamme jatkui takaisin Kapkaupungin suuntaan Stellenboschiin, Etelä-Afrikan viiniteollisuuden keskukseen. Kaupunki oli älyttömän sympaattinen ja maisemat henkeäsalpaavat. Viiniköynnöksiä oli silmien kantamattomiin ja viinitiloja olisi ollut tarjolla jokaiselle sormelle ja varpaalle. Yövyimme kauniissa WedgeView Country House & Spa majatalossa ja ehdimme tiukan aikataulun vuoksi käymään ainoastaan yhdellä viinitilalla nimeltä Delaire Graff Estate. Herranjestas kuinka upea tila! Navigointijärjestelmä sekä sairastumiset hankaloittivat hommaa entisestään ja lähtö Kapkaupunkiin tuli ihan liian aikaisin.

Heartbeats_petrakorpi_17

<< Well hello there WedgeView Country House & Spa! >>

Heartbeats_petrakorpi_10

<< Our cute private mini pool (that we didn’t even have time to use since I was sick and vomiting inside) >>

Heartbeats_petrakorpi_16

<< Would’ve loved to stay here longer >>

Heartbeats_petrakorpi_12

<< A book shelf in our room. LOVE!! >>

Heartbeats_petrakorpi_13

<< Boys trying to volley the ball >

Heartbeats_petrakorpi_14

<< Those mountains were literally everywhere, you just couldn’t escape them 🙂 >>

Heartbeats_petrakorpi_9

<< Breakfast time >>

Heartbeats_petrakorpi_15

<< Always have an omelette if you can >>

P1161613

<< Endless rows of grapes >>

Onneksi saapuessamme Kapkaupungin tukikohtaamme Camps Bayhin ei tarvinnut pettyä. Villamme oli kerrassaan upea ja jokaiselta pääsi iloinen huokaisu “ihanaa olla loppuloma paikoillaan”.

Aktiivisena poppoona emme malttaneet kuitenkaan lepäillä laakereillamme määräänsä enempää, pyrkimys oli nähdä ja kokea kaikkea mahdollista. Kävimme heti alkulomasta turistien suosimalla Robben Islandilla ja ohhoh mitkä jonot loppuunmyytyihin kierroksiin olikaan. Unsecon maailmanperintöluetteloon kuuluvalla saarella sijaitsee vankila, jossa Nelson Mandelakin vietti 18 vuotta ennen siirtoaan toiseen vankilaan. Hikinen täyteen pakattu bussillinen porukkaa kuunteli korvat höröllä oppaan mielenkiintoisia kertomuksia. Itse vankilatiloissa oppaanamme toimi ex-vanki. Vaikuttava kokemus!

Heartbeats_petrakorpi_23

<< Wise words >>

Heartbeats_petrakorpi_25

<< I named this picture “freedom” >>

Heartbeats_petrakorpi_26

<< Nelson Mandela’s cell >>

Heartbeats_petrakorpi_27

<< Asking questions from our guide who was an ex-prisoner himself >>

Eräänä aamuna otimme jälleen auton alle ja ajelimme Hyväntoivonniemelle, Afrikan lounaisimmalle kärjelle (usein erheellisesti luullaan sen olevan eteläisin kärki). Eläessäni ei ole missään tuullut yhtä kovaa kuin täällä niemen kärjessä. Syynä tälle on merivirrat, jotka puskevat niin Atlantilta Eteläisen jäämeren kylmää vettä sekä idästä puolestaan Intian valtameren lämmintä virtaa. Tukka tiukalle ponnarille kaljuuntumisen estoksi ja tukeva ote näköalatasanteen kaiteesta, siinä resepti onnistuneelle maisemakäynnille! Takaisin päin ajellessamme pysähtelimme pikkuisiin kalastajakyliin ja nautimme  äärimmäisen tuoreista frittimustekalarenkaista (tietty, tämä on tyypillistä meikäläiselle) ja turskasta. Eräs muovipöytäliinaravintola vei totaalisesti sydämeni!

Heartbeats_petrakorpi_29

<< The view at The Cape Point actually wasn’t super special since the scenery in Cape Town is amazing everywhere >>

Heartbeats_petrakorpi_30

Heartbeats_petrakorpi_36

<< Small colorful fishermen’s boats. Those clouds are btw nearly always up there on the mountains >>

Heartbeats_petrakorpi_34

Heartbeats_petrakorpi_35

<< I could die for this! >>

Kukaan meistä (Eeviä ja Dania lukuun ottamatta sillä heillä se ruksi oli ruksattu jo edellisellä reissulla) ei olisi varmasti suostunut ikinä takaisin kotimatkalle näkemättä reissussa yhtä asiaa.

Heartbeats_petrakorpi_32

<< Cute, cuter, CUTEST! My spirit animals >>

Heartbeats_petrakorpi_33Nämä frakkiasuiset kaverit sulattavat syystäkin sydämet ja oma suhteeni tuntuu siinäkin mielessä spesiaalilta, että vauvana sain lempinimen Pingu outojen äännähtelyideni (!?) vuoksi. Boulder’s Beach, jolla nämä uhanalaiset taapertajat majailevat, kuuluu Pöytävuoren kansallispuistoon ja alueella tehdään mm. pääsymaksulla saaduilla varoilla paljon hyvää pingviinien eteen. Aikamoinen turistirysä tämäkin tavallaan oli, mutta Afrikanpingviinit ovat siellä täysin vapaana, eivätkä tuntuneet välittävän pällistelyistämme lainkaan.

Lisää eläinkokemuksia sen kuin sateli, sillä päätimme lähteä ratsastamaan yhdelle kauneimmalle koskaan näkemistäni rannoista. Kirjoittelinkin jo pari sanaa hepostani aiemmin. Hienon hieno kokemus, josta jäi peppu sopivasti paluulennolle kipeäksi ja mieli halajaan tuolle rannalla takaisin. 2h ratsulenkki taisi kustantaa noin 25€, mutta sen summan maksaisin melkeinpä jo pelkästään päästäkseni rapsuttelemaan niitä uljaita hevosia.

Heartbeats_petrakorpi_28

Heartbeats_petrakorpi_21

<< Exciteddddd and a little nervous! >>

Heartbeats_petrakorpi_19

<< I felt speechless – it was SO beautiful! >> 

Heartbeats_petrakorpi_18

Lion’s Headin valloituksesta kirjoittelinkin jo täällä. Sen lisäksi oli ihan pakko reippailla koko jengillä vielä Pöytävuorenkin päälle. Eevi kirjoitti hauskan postauksen hommasta ja mantelikroisantteja ikävöiden sitä lueskelin. Keli oli mitä oli, mutta oli mahtavaa saada tehtyä lomalla aktiivisia juttuja niin järisyttävän upeissa maisemissa ja luonnossa. Suosittelen x 1000! Lion’s head on kiipeämisen puolesta paljon vaativampi kuin pöytävuorelle vienyt reittivalintamme. Toki ylös pöydän päälle pääsee cable carillakin, ja aina uhkana on mikäpä muu kuin liian kova tuuli. Tällöin tuo kaapelikuljetuskaan ei ole toiminnassa.

P1246308

<< Even my cap got wet from the fog >>

Petrakorpi_heartbeats_table

<< Casually strolling up on the Table >>

Ensi kerran 2 do-listalle jäi lisää viinitiloja, surffausta, helikopteriajelu, Johannesburgin reissu ja “kunnon” safari esimerkiksi Krugerin luonnonpuistossa.

Heartbeats_petrakorpi_20

<< Brushing my teeth in London. Time to head home! >>

Teen mielelläni reissusta erikseen ravintolapostauksen jos vain haluatte. Muutaman ravintolan olisin nimittäin ikihyvin ottanut mukaan Helsinkiin! Missä ovat kaikki INNOVATIIVISET ja ajan tasalla olevat terveysraflat- ja kahvilat? Tukholmassa niitä on pilvin pimein ja tänne mahtuisi helposti muutama lisää.

Uusia ravintolavinkkejä (erityisesti Helsingistä ja Tukholmasta) otan muuten koska tahansa innoissani vastaan.

Slurps, nyt tuli nälkä. Onneksi lautaselta löytyy eräs lempiannokseni. Siitä lisää huomenna.

x,

P

 

I’ve gotten a few questions about our Cape Town travels this January. It’s been a few months since but I thought I’d do a little summary on our whole experience. As said, it’s been a while, but it was quite easy to bring back those beautiful memories.

As a first-timer in South Africa, my expectations were admittedly quite high. Then again, why would someone want to fly 15 hours to a really boring sounding place on his/her Holiday?

Truthfully speaking, not even the crime rate of South Africa got me upset. When you’re used to traveling from an early age on, you learn to be a little wary and take care of yourself in the weirdest of situations.

I think the only thing we felt nervous about was driving in the left-hand traffic. It went surprisingly smooth, but nevertheless you really have to be careful and concentrate. We’ve had some really bad and sad horror stories happening to friends so we knew it needed attention. Driving itself is not the issue per se but leaving from gas stations and places like that easily get you distracted and you end up on the wrong lane/direction.

At the airport in Helsinki, we heard that the currency rate would be very favorable to us – and yes we really felt it. Grocery shopping, eating out at restaurants, activities, gas, etc. were all really affordable. However, staying in Cape Town costs quite a lot, hotels aren’t cheap and you can’t find flights for free either.

We started our trip by driving directly from Cape Town airport along the magnificent Garden Route road to the Garden Route Game Lodge, which was like a mini safari lodge. The place was highly recommended on TripAdvisor (a traveler’s best friend!) and was definitely worth a visit. I’d recommend the place especially  for families with children, elderly people and all those who wish to get a safari experience from close to Cape Town. A more “original” safari would have required us to fly to Johannesburg and we would’ve needed a few days more time to do that. Maybe next time!

Our journey continued back in the direction of Cape Town, namely to Stellenbosch, the center of South Africa’s wine industry. The town was incredibly sympathetic and the scenery just breathtaking. Vines were as far as the eye  could see and different wineries were behind each hill. We stayed in a beautiful WedgeView Country House & Spa and sadly had only time to visit one winery called Delaire Graff Estate (OMG how fabulous it was!). The navigation system as well as illnesses made our stay even more complicated and we were forced to leave way too early.

Fortunately, when we arrived in Cape Town our Camps Bay Villa did not disappoint. It was absolutely gorgeous and each of us 6 were smiling happily: “Guys, this is our home for the next 1o days!!”

However, as an active group we didn’t spend too much time on the couch of the villa. On one of the first days we had some touristy motivation going strong and went to see Robben Island. Omg the queues to see the island were so so long and we were happy to have bought tickets beforehand via internet. The Island is on Unseco’s World Heritage List and on the island is located the prison where Nelson Mandela spent 18 years prior to his transfer to another prison. A sweaty jam-packed bus full of people listened eagerly to the interesting stories of the guide. The prison itself was introduced to us by an ex-prisoner. An impressive experience!

One morning we jumped into our car and drove to the Cape of Good Hope, the southwestern tip of Africa (often mistakenly believed to be the southernmost tip). I’ve never experienced such a strong wind in my lifetime as here at the tip of the peninsula. The reason for this is the ocean currents, which are pushing from both the Atlantic (cold current), as well as from the Indian Ocean (warm current). Keep your hair tight on a ponytail to prevent ending up bald and take a firm grip on the viewing platform’s railing, that’s my recipe for success! When driving back we kept stopping at some cute little fishing villages and enjoyed  extremely fresh fried calamari (a must have if you ask me!) and some cod too. One plastic tableclothed restaurant stole my heart!

None of us would not have agreed to ever return home without seeing one thing.

Namely penguins!

These white tied guys melt hearts  for a reason and my relationship to penguins feels even more special because of my nickname Pingu that I got as a baby due to some strange  (apparently penguinlike) noises that I made. Boulder’s Beach, where these endangered little fellows live, is a part of Table Mountain National Park and the proceeds of the entrance fee are used to make and keep the surroundings as suitable for the penguins as possible. Quite a touristy thing to go and see, but the African Penguins are out there completely free, and do not seem to care about us people (or our cameras) much at all.

Even more animal experiences were to come:  we decided to go horse riding on one of the most beautiful beaches I’ve ever seen. I think I already said a few words about my amazing horse here but oh my was this a wonderful experience. My butt was quite sore for the return flight but I would’ve loved to get back on that beach every second of our flight back home. The 2 hour ride cost us 25 € per person, but that amount I would pay almost alone for getting to brush those handsome horses.

I already wrote you about conquering Lion’s Head here. In addition to that, we absolutely wanted to hike on top of Table Mountain with our whole crew. Eevi wrote a fun post about that and I started missing those almond croissants so badly when reading it. The weather was unfortunately “a bit” foggish on the top, but it was sooooo great to be able to do some active stuff in such staggeringly beautiful scenery and nature. Totally recommend hiking in Cape Town x 1000! The hike to Lion’s head was much more challenging than the route we took to Table Mountain but of course it’s always different in different kind of weather etc. You can also take a cable car on top of the Table but there’s always a threat of it not being operated if the wind is too strong. Cape Town is a really windy city you guys! 

More vineyards, surfing, helicopter ride, a trip to Johannesburg and a “proper” safari in the Kruger National Park, for example; that’s what’s on our 2do-list when next time in South Africa <3

If you’re interested I’m happy to do a separate post about restaurants in Cape Town?

Where are btw all INNOVATIVE and health-conscious restaurants and cafes in Helsinki? Stockholm has sooooo many that I’m really jealous about.

I’m always eager to hear about new restaurant tips especially from Helsinki and Stockholm so please share any nice experiences with me. Tomorrow I’ll be testing out a brand new restaurant (the place has not even been opened yet), yasss excited or what!!

Ohh now I’m feeling really hungry but luckily I’ve got one of my fave dishes right in front of me on a plate. More about that tomorrow.

x

P

Follow:
Petra Korpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *