Love U Hate U Savasana

<< Could really get used to these kind of Savasanas! >>

“I’m just here for the Savasana”.

“Olen täällä vain Savasanan vuoksi”. 

TUO “HAUSKA” SANONTA ON KOHDALLANI KAIKKEA MUUTA KUIN TOTTA! Toki niin toivoisin, mutta eip. 10 minuutin lankku vai savasana? Valinta on helppo: lankku.

Savasanan (kuolleen miehen asanan), jossa sava tarkoittaa “ruumista” ja asana “asentoa”, sanotaan olevan joogan tärkein asana.

Auts, olen siinä joinain päivinä surkea ja joinain vielä edellistäkin surkeampi. No ei nyt sentään, mutta sen haastavuus on itselleni tuttu juttu. Mieleni on levoton ja juoksee nopeampaa kuin rivakka naarasleijona – sen kesyttäminen on kaikkea muuta kuin helppoa.

Kuten sanottu pidetään savasanaa joogan tärkeimpänä ja vaikeimpana asanana.

Hmmmmm.

Monella joogatunnilla tai kotiharjoituksissa savasana sujuu itseltäni ihan ok, joskus jopa hyvin, mutta bikramin eli hot-joogan viimeinen savasana on edelleen ihan kuollettavan vaikea. Ylipäänsä se 90minuutin tunti melkein 40 asteessa on välillä vaan niin vastenmielinen, oikeasta viha-rakkaus lajista on siis kyse. Tiedänpähän ainakin meneväni jokaisella tunnilla reippaasti epämukavuusalueelleni ja se jos jokin tekee hyvääää!

Savasanassa juju on tasapainon saavuttaminen. Se tiedottomuuden ja tiedostamisen välimaastossa oleva tila, jossa tulisi olla läsnä mutta silti ajattelematta, rentoutunut mutta hereillä. Ei niin helppoa kun asiaa oikein ajattelee, tai ei ajattele.. HAH!

SAVASANA auttaa…

♥ vähentämään kehon ja mielen jännitystä

♥ alentamaan verenpainetta ja sydämen lyöntitiheyttä

♥ vähentämään lihasjännitystä

♥ kehoa lepäämään antaen lisäenergiaa. Muinaiset joogit sanovat 10-20 minuutin savasanan vastaavan monen tunnin unta!

♥ syventämään unta ja parantamaan sen laatua

♥ parantamaan muistia ja keskittymiskykyä

Yleisiä ongelmia savasanan kanssa on muun muassa tylsistyminen, levottomuus, nukahtaminen ja asanan arvon kokonaisvaltainen aliarviointi. En koe missään nimessä tylsistyväni, mutta levottomuus kyllä vaivaa kerta toisensa jälkeen siinä joogamatolla maatessa. Tämä tekee kohdallani asanasta megavaikean.

Eilisen joogatunnilla opettajamme oli ihana ja jakoi arkisia vinkkejä. Sen sijaan, että hän olisi opettanut täydellistä tanssijan asanaa, suositteli hän varpaiden naksuttelua iltaisin. (Se että naksuttelu tekisi pahaa keholle on ihan urbaani legenda, jess!) Naksuttelu saa koko kehon relaksoitumaan ja on näin etenkin illalla hyvästä. Tykkään tämänkaltaisista kivoista pikkuvinkeistä!

Mitä savasanaan tulee, niin pyrin vaalimaan niitä rauhan hetkiä, jotka ovat nykypäivän (super)nopeatempoisessa maailmassa tosi harvinaisia lahjoja.

Tavoitteena ei ole täydellisyys, vaan parhaani antaminen kerta toisensa jälkeen.

“In truth, it matters less what we do in practise than how we do it and why we do it. The same posture, the same sequence, the same meditation with a different intention takes on an entirely new meaning and will have entirely different outcomes.” – Donna Farhi

Namaste bunnies,

Petra

 

“I’m just here for the Savasana”.

THAT “FUN” QUOTE IS SO NOT ME! I wish, but no. A 10 minute plank or savasana? Easy choice: plank.

Savasana (corpse pose), in which sava means “corpse” and asana means “posture”, is said to be the most important asana in yoga. Ouch, do I really suck at the most important asana? Well, partly yes but I’m not surprised. My mind’s running wilder than a fierce female lion, so at times it’s no wonder it’s hard to tame it. 

As said, savasana is the hardest asana for me but in many ways the most important one. 

I’m doing much better with it at many yoga classes and at-home practices, but bikram (hot yoga) is still soooo difficult (the last savasana of the class especially). The challenge of the savasana actually goes hand in hand with my relationship with doing a 90 minute class in nearly 40 degrees celcius. LOVE / HATE! At least I know that being outside of my comfort zone will do me goooooooood! 

So, the trick of Savasana is finding balance. You know that space between unconsciousness and consciousness? Yesss, that’s what I mean! You have to be aware but not thinking about anything and relaxed but not asleep. Not easy when you think about it..or don’t think about it… HA! 

SAVASANA will…

♥ Assist in reducing anxiety

♥ Help you lower blood pressure and reduce heart rate

♥ Help you to reduce muscular tension

♥ Help the body rest, leading to greater energy – ancient yogis say 10-20 minutes of savasana is equivalent to many hours of sleep!

♥ Lead to a deeper, more sound sleep

♥ Improve memory and concentration

Common difficulties when trying to embrace savasana: boredom, agitation, falling asleep and/or not understanding its value.

Yesterday I was trying out a new yoga class and loved how our teacher was giving us some really basic tips. As opposed to teaching how to do a perfect dancer’s pose she told us to crack our toes every night before bed time. That will release tension big time! It’s apparently just an urban legend that it wouldn’t do good for us.. I like these kind of small tips and tricks!

When it comes to savasana, I will try to embrace those minutes of silence since they really are a great gift in today’s fast-paced world. 

Perfection is not the goal but just doing my best persistently!

“In truth, it matters less what we do in practise than how we do it and why we do it. The same posture, the same sequence, the same meditation with a different intention takes on an entirely new meaning and will have entirely different outcomes.” – Donna Farhi

Namaste bunnies,

Petra 

 

Follow:
Petra Korpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *