You Can Never Go Wrong With Daisies

Heartbeats_petrakorpi_daisies_3

Yhteistyössä Kauniisti Kotimainen / Kauppapuutarhaliitto ja TradeTracker

Muistatteko tulppaanipostaukseni, jonka tein alkukeväällä yhteistyössä Kauppapuutarhaliiton kanssa? Silloin valkkasin tulppaanini muistellen silmissäni meidän keittiön maton värejä.

No, nyt oli vuorostaan aika iskeä nakkisormet multaan ja istuttaa.

Heartbeats_petrakorpi_daisies_13Heartbeats_petrakorpi_daisies_9Mitä teen aina kun tarvitsen vinkkejä asioihin, joista en itse niin tiedä?

➸ Soitan äidille.

Olisin kysellyt vinkkejä kestävien ja kauniiden kukkien valintaan, listallani oli marketat tai silkkineilikat. Puhelin soi ja äiti vastaa “moiii kulta, oon tässä just lenkillä Marketan kanssa“. Jahas, sen enempää vinkkejä en sitten tarvinnutkaan – it was clearly nothing but faith.

Siis mars markettaostoksille. Valikoimaan kuului mahtavan isot ja näyttävät marketat, mutta jotenkin ne pienet, hennot ja hieman vaatimattomammat miellyttivät meikäläistä paljon enemmän.

Kukat, multaa, peltiruukku – paljon muuta et tarvitsekaan.

En ollut kuitenkaan matkalla vanhempieni vehreälle omakotitalopihalle kukkasaaliini kanssa, eikä meillä ole asunnossamme parvekettakaan. Mielessäni oli kuitenkin puolisalainen kerrostalomme kattoterassi, jossa tykkäämme viettää aikaa aamukahvien parissa aina kun sää sallii. Haaveena kyllä on se oma partsi…ehkä vielä joskus.

Heartbeats_petrakorpi_daisies_8Heartbeats_petrakorpi_daisies_6Heartbeats_petrakorpi_daisies_10Karu, harmaa betoniterde kaipasi kipeästi herkempää otetta ja vaikka istutuskokemus itselläni kovin vähäistä onkin, niin homma tuntui maailman kivoimmalta idikseltä. Ehkä muutkin talon asukkaat ilahtuisivat tuotoksistani!? Sisäpihamme on tällä hetkellä (ei tosin ehkä enää kauaaaaa) aika karu ja rappukäytävänkin partseille olisi ihana saada vaikka pienet amppelit.

Pian olen kuin mummini, kukkia joka puolella 🙂

Marketta tuo mieleeni juurikin isovanhempani ja heidän mökkinsä. Se ei ole kovin pröystäilevä, mutta kesäinen ja ihanan leikkisä. Johtuneeko tämä mielleyhtymä siitä kun lapsena päivänkakkaroilla leikittiin aina sitä “tykkää, ei tykkää, tykkää” arvuutuspeliä 🙂 Testasin Markun kanssa hommaa tänään, toivotaan ettei se ihan 100%:sti sanele tulevaamme, LOL!

Heartbeats_petrakorpi_daisies_4Heartbeats_petrakorpi_daisies_18Marketta sopii ihanasti erilaisiin kesäkukkaistutuksiin, yhtä lailla sellaisenaan kuin kaveriksi muiden kukkien kanssa. Se kaipaa lämpöä ja valoa ( – siis ihan kuten minä, HA!) eli aurinkoinen kasvupaikka on toimivin. Marketta voi kukkia pitkälle syksyyn ja viihtyy tavallisessa puutarhamullassa. Se vaatii säännöllistä kastelua, ja halutessasi voit antaa kastelun yhteydessä kesäkukkalannoitetta.

Sanovat kaiken kaikkiaan helppohoitoiseksi ja sehän passaa!

Heartbeats_petrakorpi_daisies_12Heartbeats_petrakorpi_daisies_11Helpot ohjeet marketan, eli pensaspäivänkakkaran istutukseen ja hoitoon: 

♥ Istuta marketta tai muu kesäkukkasi sentin tai kaksi isompaan rukkuun ostoruukun kokoon verrattuna. Kesän edetessä kukan kasvua kannattaa tarkkailla ja istuttaa tarvittaessa vielä isompaan ruukkuun. Näin kasvi säilyy hyväkuntoisena ja kauniina kesän loppuun asti.

♥ Jos ei ole varma milloin kesäkukkaa pitää kastella niin kannattaa työntää sormi sentin parin verran mullan sisään. Jos multa tuntuukostealta, voi kastelun jättää vielä tuonnemmaksi. Helteillä kasvit tarvitsevat paljon enemmän vettä kun alkukesän viileydessä.

♥ Valitse kasvualustaksi kesäkukille sopiva kesäkukkamulta. Kysy myyjältä jos epäröit tai et löydä etsimääsi.

♥ Kaikkia kesäkukkia olisi hyvä lannoittaa ja paras vaihtoehto siihen on kasteluveden mukaan liotettava nestemäinen lannoite. Kastelulannoitetta voi lisätä kasteluveteen noin kerran viikossa.

♥ Pyri nyppimään kuivuneet kukat pois, näin kasvi ei pelkästään säily kauniina vaan usein myös innostuu kasvattamaan lisää kukkia.

Heartbeats_petrakorpi_daisies_7Kuokan olin raahannut mukanani Etelä-Afrikan reissultamme, mutta se ei paljoa tositoimiin päässyt. Tykkään poikkeuksetta aina tehdä hommat käsilläni, niin nytkin. Kynsieni alta löytyy tämän pienen istutussession jälkeen tyylikkäästi multaa varmaan vielä ensi viikolla, mutta tulos on käsin kaivettuna mielestäni parempi.

Vielä muuten yksi juttu: jos törmäät luonnossa päivänkakkaroihin, niin poimi ihmeessä ja korista salaattisi sen kukilla. Maku on tosi fressi ja hyvä. Olen myös lukenut, että kuivatuista päivänkakkaran kukista tehty tee on mainio apu virtsatietulehduksiin. Lisäksi se tekee hyvää lymfakierrolle. Taimikauppojen kesäkukat normaalisti myrkytetään, joten niitä en söisi, mutta kysy toki tästä kukkien myyjältä.

Huomiselle taitaa olla sadekeliä luvassa, mutta haitanneeko tuo. Sanovat että “no rain, no flowers“.

Petrakorpi_heartbeats_daisies_1

sirkkamerkki

Heartbeats_petrakorpi_daisies_2Haluan lähettää kaukohaleja isovanhemmilleni, heitä on kiittäminen siitä, että mieleni valtaa ilo ja sydämen lämpö näitä kukkia katsellessani.

Kukkaishaleja teille muillekin!

x,
Petra

Follow:
Petra Korpi

6 Comments

 1. Tiinatuulia
  May 14, 2016 / 11:00

  Miten mä en ole markettaa ennen tajunnut! Chilit ja basilikat sekä kirsikkatomaatti on meidän pikkupartsin vakkareita ja oon koristanut sitä kukista haaveillen ihanilla koiranputkikimpuilla kesäisin, mutta tästähän nappaan nyt idean kestävämpään, herkkään ja huolettomaan kukka-asukkaseen 🙂

  • Petra Korpi
   Author
   May 14, 2016 / 13:19

   Oioi kuulostaa i-h-a-n-a-l-t-a teidän pikkupartsi! Siihen vielä marketat kehiin niin jo on 👌🏻😍☀️😎

 2. Jasmin
  May 15, 2016 / 20:46

  Käytätkö jotain ripsiseerumia, kun sulla on noin upeet ripset? Jos käytät niin mitä?

  • Petra Korpi
   Author
   May 16, 2016 / 13:20

   Ihanan tarkkasilmäinen oot Jasmin 🙂 joo, käytin yhdessä vaiheessa mutta aine hieman kirveli/kutitti käytössä, joten lopetin sen ja nyt tuputtelen välillä risiiniöljyä (castor oil enkuks) ripsien juureen topsilla. Risiiniöljyä saa ainakin apteekeista ja omat, tosin valmiiksi jo melko pitkät, räpsyt siitä ainakin tuntuvat tykkäävän.

 3. Paquela
  May 16, 2016 / 15:22

  Moij! Hei mainitsit jossain postauksessa,että sulla on joku lemppari itseruskettava? Saako kysyä mikä? Olis kova tarve hyvälle & luonnolliselle itseruskettavalle 😎☀️

  • Petra Korpi
   Author
   May 16, 2016 / 19:55

   Moimoiiii hitsi mun on pitänyt tehdä siitä tosiaan ihan oma postaus mutta se on jäänyt muiden juttujen jalkoihin. Vita Liberata on se kyseinen merkki, jota moni muukin on hehkuttanut eli googlettamalla löytyy varmasti juttuja 🙂 Mulla on käytössä se medium mousse ja se hanska on ihan must juttu levitykseen 😍☀️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *